Обявиха национална грипна епидемия – 5 дни от понеделник

Национална грипна епидемия беше обявена днес от Министерство на здравеопазването. Мярката се налага, тъй като в страната са достигнати съответните епидемични стойности, съобщиха от министерството. В момента болни от грип са 210 на 10 000 души. Поради тази причина от понеделник всички училища в страната са във ваканция през следващите 5 учебни дни.

Здравното министерство препоръчва ограничаването на обществени мероприятия. Решение за затваряне на яслите, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се взема на регионално ниво. Плановите операции се отлагат, посещенията в болниците, женските и детските консултации временно се прекратяват. Няма да има задължително затваряне на кина, театри, заведения или други обществени места.

Във връзка с молба за помощ от Украйна при борбата с грипа България ще осигури медикаменти (антибиотици), консумативи и апаратура на стойност от 250 хил. лв. Те ще бъдат предоставени от резерва на ВМА, а Министерство на финансите ще възстанови стойността им на лечебното заведение. Също така за Украйна ще замине и екип от специалисти, който ще се включи в осъществяваните противоепидемичните мерки. Помощта ще бъде насочена преимуществено към регионите с българско население там. България ще прати и антивирусни препарати специално за посолството ни в Киев.

Грипната ваканция ще засяга само училищата, а за детските градини ще се решава за всеки случай поотделно, уточни министърът на здравеопазването Божидар Нанев. Според него не е необходимо на този етап да се затварят висшите учебни заведения, дискотеки и кина в София.

Обявяването на грипна ваканция означава прекратяване на плановите операции, свижданията, женските и детски консултации, ограничаване на свободното приемане и движение на групи, които би трябвало да бъдат изолирани, обясни той. Той добави и, че не би трябвало да се допускат на публично място болни със симптоми на вируса. Божидар Нанев увери, че болниците и лекарите в столицата са готови да посрещнат по-голяма грипна вълна. Имало възможност за разкриване на нови легла в лечебните заведения.

Здравният министър не се ангажира кога у нас ще започнат да пристигат първите противогрипни ваксини срещу новия вирус A(H1N1). Зависи какви са наличностите, които ще ни предложат производителите, каза той. Повечето страни са заявили и заплатили предварително ваксината, подчерта министърът. Той посочи, че България се е обърнала към европейския комисар по здравеопазването и европейски страни, ако имат излишък, да ни го предоставят, преди да бъдат получени заявените по търговски път дози. Ваксината не се използва масово в Европа, има държави, които са се отказали да я прилагат, отбеляза Божидар Нанев.

Той посочи, че общо около 12 млн. лв. ще са нужни за антивирусни препарати и ваксина. Най-вероятно за ваксината ще бъдат необходими между 5 и 6 милиона лева, смята здравният министър. За улесняване на процедурата по доставката й днес сутринта парламентът гласува промени в закона за лекарствените средства.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини