Синдикалистите от МВР настояват за законодателни промени за действията по границата

Законодателни промени и възможност за служителите по границата за действия не само в защита, осигуряване на повече и по-добра и модерна техника, в това число и восокопроходими автомобили за патрулите. Това са част от исканията на служителите в системата на гранична полиция.

Владимир Даскалов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР -Хасково изказа същото мнение днес по повод инцидента, при който по време на съвместен наряд на Гранична полиция и военнослужещ в района на село Голям Дервент снощи беше застрелян граничния полицай Петър Бъчваров. Според изнесената информация стрелбата е открита от група нелегални мигранти, която след инцидента са се върнала обратно към вътрешността на Турция.

Като наистина извънредна коментира снощната ситуация служител на Гранична полиция- Свиленград, който е в системата от 22 години. Той не си спомня подобен инцидент-да се стреля срещу негов колега. Последният му спомен за загинал служител на Гранична полиция в района е отпреди 15 години, когато колега е бил премачкат от кола на каналджии и загива.

„Случват се напрегнати и неприятни като снощната ситуации. Всеки професионалист, отивайки на работа, е подготвен какво може да го очаква, дори и най-лошото. Но по границата ни има патрулиращи, които изобщо не са подготвени. Това са сътрудници и горски, ходят с нас с палки, без оръжие, назначени по европейски проекти, и те са всеки ден и всяка нощ реално застрашени“, смятат гранични полицаи от Свиленград с дългогодишен стаж. Става въпрос за практиката отпреди няколко години към МВР да се назначават т.нар. сътрудници по охраната на границата.

Средствата за облеклото, оборудването и заплатите им са осигурени с европейски средства. Правомощията на тези сътрудници са като на гранични полицаи. Те участват в блокиране и задържане на нелегални мигранти. При наемането им с предимство се ползват кандидатите, притежаващи професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред.

Според граничните полицаи решението за участие на военните в съвместни патрули с тях също е неефективно. „Идват хора в командировка, нямат време да се усетят къде се намират. Не познават ситуацията, не познават терена. Нямат и време да се осъзнаят, понеже една седмица са на границата, една седмица са в „сервиз“, споделят впечатленията си граничарите. Според тях по-удачен е вариантът за увеличаване на числеността на граничните служители и броят на патрулите на смяна по границата.

По повод коментарите за оръжието, с което са оборудвани и дали се разполага и носят ли се бронежилетки, които днес през целия ден се въртят в медиите, опитните служители от Свиленград са категорични, че няма как с мощни и тежки оръжия и под допълнителната тежест на бронежилетките да гониш група нелегални. „С Калашников и не дай си боже да ни накарат да носим и бронежилитки няма как да се случи. Понякога става въпрос за преследване с километри в гората, в труднодостъпни местности. Само доброто обучение и познаване до най-малки детайли на терена от страна на патрула може да подсигури добра ефективност. А също и подходящата да трудни терени техника.“, казват граничарите.„Не ни е нужно да имаме автомати Калашников, ние пистолетите не можем да използваме след въвеждането на термина да се стреля само при „абсолютна необходимост“, категорични са те. Служителите от Свиленградския граничен участък признават, че понякога по няколко пъти на смяна откриват пробиви в оградата по границата ни с Турция. Често им се налага да „завържат“ срязаната мрежа с подръчни средства.

„Ние сме най-охраняваната зона в България, в обсега на Гранична полиция -Свиленград, но проблемът към района на Елхово и Малко търново наистина е тежък, защото е много труден теренът там. Без подходяща техника, само на пеши обходи там няма как да стане“, смятат опитните граничари.

А мислите им, когато започват нощна смяна, дори и след снощния трагичен случай, не са на страх или отчаяние, затова казват: Просто отиваме на работа. Професионалистите знаят какво правят, какво да очакват. Според тях сега натискът на бежанци ще намалее за известно време, тъй като след трагичния случай и каналджии и мигранти ще са изплашени. Временното затишие обаче, не трябва да приспива българските власти, а напротив-трябва да ги провокира за действия-най-вече законодателни.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини