Борислав Сарафов: Двама са задържани стрелбата на границата

Задържани са двама души за стрелбата на границата, съобщи директорът на НСлС Борислав Сарафов пред БНТ. Знае се, че не са турски граждани, предстои изясняване на националността им.

Не ми се иска да допускам версията за терористичен акт, за момента приемаме, че е каналджийство, придружено с особена арогантност и жестокост. По думите му задържаните са извършител и помагач.

Oсновните версии са трафик на мигранти и трафик на наркотици. Ще искаме да бъдат екстрадирани и съдени в България, каза още той.

Починалият е 32-годишният Петър Бъчваров от Елхово. Борислав Сарафов изрази съболезнования към близките на полицая. "Престъплението винаги има възмездие и ние няма до пощадим усилията си да накажем извършителите на това тежко злодеяние", заяви той.

По думите все още не може да уточни националността на двамата задържани. Засега не е ясно дали те са познати на турските власти.

Извършен е оглед на местопроизшествието и се прави аутопсия на загиналия граничен полицай. Той и военният му колега в патрула видели дупка в оградата, осветили я и отсреща е дошъл изстрел, абсолютно непровокиран от нищо. Най-вероятно е стреляно с ловна пушка.

По-рано турският посланик у нас Айлин Секизкьок съобщи, че има задържан за стрелбата, при която загина сержант Петър Бъчваров. По думите ѝ разследването от страна на турската прокуратура вече е започнало и на границата се намира голям екип, който работи по всички възможни версии. Според нея обаче трябва да бъде изяснено дали наистина става дума за стрелба при трафик на бежанци.

"Преминаваме през много тежък момент по отношение на сигурността. Мигрантският натиск все още засяга сериозно Турция. До този момент успяхме да предотвратим преминаването на милиони на нашата територия. Една част от бежанците са заловени в Турция и върнати към местата, откъдето идват. За съжаление някои от тях продължават към другите ни граници. България за нас е много важен съсед и сме наясно, че заедно преживяваме огромен стрес и напрежение, породени от засиления мигрантски натиск. Правим всичко възможно за подсилването на границите, за да се справим с това. Правим го и за да покажем колко важен съсед е за нас България. Сега виждаме ситуация, в която е използвано огнестрелно оръжие. Ние също сме много изненадани от това и ще направим всичко възможно, за да разберем каква е причината. Вярвам, че това ще се случи в най-скоро време", заяви дипломатът в интервю за БНТ, в което изказа и съболезнования за трагичния инцидент.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини