Матура след десети клас. Преглед на националния печат

„24 часа": Янев не дава царят да продава и килимите си

Мораториум върху всякакви разпоредителни действия с възстановените на Симеон Сакскобругготски имоти, както и върху дърводобива в царските гори предлага РЗС. Яне Янев и депутатите му внесоха проект за решение на парламента, според който Симеон ще носи отговорност за нанесени вреди, ако не е полагал за тях достатъчно грижи като стопанин.

Мораториумът предвижда забрана и върху разпореждането с движимите вещи в сградите, което означава, че царят няма право да продава, подарява или изнася от дворците си ценни предмети, килими и пр. Според Янев финансовият министър носел отговорност за имуществото в тези имоти, защото те са публична държавна собственост. Изключение била само къщата в с. Баня.



„Труд": 10% здравна вноска от 2011 г.

Десет процента ще стане здравната вноска от 1 януари 2011 г. В момента тя е 8 на сто върху заплатата. Увеличението изцяло ще се плаща от осигуряващия се, а сегашните 8 % ще продължат да се делят в съотношение 60:40 работодател към работник.

Това съобщи вчера здравният министър д-р Божидар Нанев.

Пак от 2011 г. се въвежда тристълбов модел на здравното осигуряване, т. е. ще има задължително, задължително допълнително и допълнително доброволно осигуряване. За първия стълб ще отговаря здравната каса, а за другите два - частни фондове. Те ще могат да ни плащат примерно протези и стави, които не поема касата. Че дори и пластични операции.



„Труд": Гори ли България в нова газова война?

Назрява нова газова война между Москва и Киев. Този път причината са предстоящите на 17 януари президентски избори в Украйна, пише Ройтерс. Днес обаче България е "двойно по-готова" да посрещне кризата. Топлофикациите са се запасили с газ, хранилището в Чирен е с рекордни запаси, а страната ни има договорености с Гърция и Турция за съвместни действия, ако някой отново врътне газовия кран.

Последното предупреждение за нова газова криза дойде в сряда от руския премиер Владимир Путин. "Ако (украинците) не си плащат за доставките, няма да ги получават. Ако не ги получават, вероятно ще почнат да отклоняват газ от транзитната мрежа. В момента, в който започнат да отклоняват газ, ние ще спрем подаването", отсече премиерът.



„Стандарт": Играта загрубя

"Играта покрай искането за импийчмънт твърде загрубя. Но няма да ме уплашат да се откажа от гражданската си позиция". Това отсече след четири дни мълчание президентът Георги Първанов. През почивните дни напрежението между "Дондуков" 2 и управляващите стигна точката си на кипене. Повод за нажежените страсти стана отказът на държавния глава да разпише указа за освобождаването на посланиците ни в САЩ и Турция - Лъчезар Петков и Бранимир Младенов. Кабинетът ги отзовава предсрочно заради нарушения по време на изборите.

„Стандарт": Матура след десети клас

Учениците ще държат матура и след десети клас. Изпитът ще е в края на годината, но няма да важи като вход за университет. Това е една от идеите за промяна в образователния закон, която обсъждат в просветното министерство. Оценката ще влиза в дипломата за средно образование на младежите, които решат да приключат с училището по-рано. Онези, които искат да следват и висше, ще трябва да залягат над уроците още две години. Тогава пак ще държат матура, която вузовете признават.

Без изпит обаче вече ще се кандидатства в повечето гимназии. Нов закон ще ореже драстично бройката на т. нар. елитни школа. С името езикова гимназия ще се кичат вече само училищата, в които поне три учебни предмета се преподават на чужд език. И само в тях ще се влиза с изпит.

„Монитор": Разследват бившата шефка на здравната каса

Бившата шефка на НЗОК Румяна Тодорова ще бъде извикана на разпит в Софийската градска прокуратура.

Тя ще трябва да даде показания пред държавното обвинение по разследване на незаконна търговия с лекарства. Проверката по случая е започнала след сигнал на ДАНС, съобщи за "Монитор" градският прокурор на София Николай Кокинов.

При спецакция на прокуратурата и служители на ГДБОП преди два дни са извършени 11 обиска на домове на висши чиновници от здравното министерство и Националната здравна осигурителна каса (НЗОК). По време на тарашите са иззети компютри и различни документи, които разкриват престъпната схема. По информация на "Монитор" става въпрос за черна борса за търговия с лекарства.

„Монитор": Бръмбаргейт във Военна полиция

Шефът на "Вътрешна сигурност" на Военна полиция майор Красен Фенеров беше арестуван вчера заради незаконно подслушване на зам.-директора на службата Борислав Сертов. Това потвърдиха за "Монитор" високопоставени източници от прокуратурата и ДАНС.

Акцията на Софийската военна прокуратура и родното ФБР стартирала, след като Фенеров бил изловен, че подслушва свои шефове и зам.-шефове.

Служителят е задържан, но в момента не е в ареста, а във Военна болница, тъй като е болен от грип. При обиските в дома му са намерени взривове и боеприпаси,съобщи БНР.

Повдигнато му е обвинение за незаконно използване на специално разузнавателно средство - престъпление, за което Наказателният кодекс предвижда затвор до три години.

.

„Монитор": Фандъкова сигурен победител на вота

Йорданка Фандъкова е сигурен победител на кметските избори в София, прогнозираха социолозите. Основната интрига в частичния вот за кмет на София в неделя е не кой ще победи, а каква ще е избирателната активност. Ако е под 30%, е възможно да се стигне до балотаж, макар вероятността за това да е ниска.

Това сочат прогнозите на четирима от водещите социолози в страната - Боряна Димитрова от "Алфа рисърч", Петър Живков от МБМД, Кольо Колев от "Медиана" и Васил Тончев от "Сова харис", цитирани от БТА. Те са категорични, че Йорданка

Фандъкова в момента води убедително пред основния си опонент Георги Кадиев. Но от това колко хора ще отидат да гласуват в неделя зависи каква ще е крайната разлика между двамата.

„Дневник": Кризата докара дефлацията в България

 За пръв път от десет години цените на стоките и услугите в България се понижиха на годишна база. През октомври те са били с 0.3% по-ниски в сравнение със същия месец на 2008 г., показват данните на националната статистика (НСИ). Макар и да звучат добре за потребителите, данните са сигнал за негативно явление, тъй като са следствие от свито потребление, което принуждава търговци и производители да свалят цените.

Експерти коментираха пред "Дневник", че основната причина за дефлацията е именно кризата, която е ограничила разходите на домакинствата. "Рецесията удари потреблението", заяви пред агенция "Блумбърг" и Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини