Националният план за въвеждане на еврото е публикуван на интернет страницата на МФ

Не смятам, че има нещо скрито и че бездействаме, от приемането на решението на парламента на 27 октомври за ускоряване на процеса по въвеждане на еврото досега са извършени стъпки, регулирани в Националния план за въвеждане на еврото. Това е официален документ, публикуван на интернет страницата на Министерството на финансите,  заяви по време на блиц контрола служебният вицепремиер по управление на европейските фондове Атанас Пеканов. Той отговори на депутата от "Възраждане" Костадин Костадинов, който го попита докъде стигна подготовката на Меморандума за разбирателство с ЕК за производство на национални евромонети и кога проектът ще бъде представен пред парламента. 

Пеканов заяви, че служебното правителство продължава стъпките по финализиране на комуникационната стратегия, която ще обясни всички тези процеси, за които Костадинов има неразбирания. Всички министерства ще комуникират с бизнеса, с малките и средни предприятия и гражданите какво ще се случва, когато страната ни влезе и преди да влезе в еврозоната, обясни вицепремиерът. Министерството на икономиката вече започна този процес, допълни той.

Пеканов каза, че винаги е бил открит по тази тема и е заявявал, че рискове сигурно има, като държавата и институциите трябва да си свършат работата и отговорно да подходят към тях. Беше публикувана за обществено обсъждане и концепцията за бъдещия закон за приемане на еврото, припомни Пеканов. Законът ще бъде приет от даден бъдещ парламент, когато нещата вече са в крайната си фаза, допълни той. 

Вицепремиерът отбеляза, че законът трябва да бъде предварително разработен, за да има правна сигурност и банките да знаят какво ще се случи. Общата му концепция беше публикувана преди няколко седмици за обществено обсъждане, каза той.

"На конкретния ви въпрос не мога да отговоря, защото Министерството на финансите е водещата институция по тази тема", заяви Пеканов. Министерството пряко разговаря с Европейската комисия по отношение на техническата помощ, която страната ни ще получи от европейските институции, за да се случи този процес по възможно най-добрия начин, каза още той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини