30 участъка от реките в Смолянско са за почистване, само един финансиран

 

30 участъка от коритата на реките в Смолянска област са за почистване, сочат констатациите от проверките през април и октомври т.г. в региона от комисия сформирана от областната управа в родопския град. Само за един от тях обаче са отпуснати до момента пари от държавата, показа проверка на „Смолян прес“.

В надзорните прегледи на речните легла са участвали представители на Басейновите дирекции в Пловдив и Благоевград, РИОСВ, РДГ, Пожарната, Областно пътно управление и десетте общини в региона. Констатациите навсякъде са, че участъците трябва да бъдат почистени от дървета, храсти и наноси, каза заместник областният управител Христо Станчев, председател на комисията. За състоянието на реките надлежно е уведомен Министерски съвет и се чака решение за финансиране на почистването им.

В областната управа в Смолян имат 5 готови проекта за почистване на реките в общините Рудозем, Смолян, Чепеларе, Златоград и Мадан, за общо близо 300 000 лв. Държавната администрация е сключила и договори с няколко фирми, които да изземат наноси от част от констатираните участъци в региона, без пари.

Междувременно от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии са отпуснати средства за почистване едва на един участък, този от р. Доспатска след с. Барутин. Припомняме, че при пороите през миналия декември реката заля там постройки и земеделски земи в самото село. Участъкът, определен за почистване, е извън урбанизираната територия, след селото, където има много наноси.

Според кметовете, е нужна спешна законодателна промяна, тъй като при сегашния режим на разрешаване на почистването на речните легла, процедурата е толкова тромава и сложна, че в резултат адекватните решения се забавят толкова, че се създават още по-големи щети, за хиляди левове.

Кметът на Рудозем Румен Пехливанов: Сега рибите излиза, че са по-важни от хората

„Проблемът е в законодателството, трябва да се предприемат спешни мерки, за да се разширят драстично правомощията на кметовете на общините за почистването на реките, особено в урбанизираните територии, защото сега процедурата е изключително тромава и се убива всяка възможност някой да реши проблем. От тази процедура излиза, че рибите са по-важни от хората“, каза кметът на община Рудозем Румен Пехливанов.

Той коментира, че Басейновите дирекции гледат по презумпция с подозрение на всяко искане за почистване на реки, като хищническо изземване на инертен материал, бюрокрацията по издаване на разрешително забавя с месеци почистването на реките и при силни валежи в планината, които вече са всяка зима, реките нанасят огромни щети. „При наводнение кметовете носим отговорност за щетите, а нямаме правомощия. В същото време климата се променя, има резки еднократни рекордни валежи, при които реките не побират водата и са нужни спешни законодателни промени, защото реките трябва да са с идеална проводимост, за да поемат подобни количества вода без да рушат и излизат от коритата си“, посочи Пехливанов.

Той припомни отнесения мост в Рудоземско, който прекъсна пътя и до населено място при бедствието миналия декември. И е убеден, че и много други кметове на общини са на неговото мнение.

Заради излезли от коритата си реки през декември м.г. в региона четири села в Девинско бяха без път с месеци, главния път Смолян – Девин е подкопан опасно на няколко места, но не се стигна цяла година до ремонта му и сега родопчани очакват при валежите пътното платно да бъде откъснато напълно от прелели реки и цели три общини да нямат достъп до областния град.

Щети от прелели води си стоят не отстранени цяла година и на много други места в региона, тъй като АПИ още не е приключило процедурите по обществените поръчки за отстраняването им. 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини