Фандъкова печели София, двама печелят по 1.7 млн. Преглед на националния печат

„24 часа": Кмет в женски род

Kандидатката на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова спечели от раз изборите вчера с висок резултат при много ниска активност. 67% от гласувалите в София са пуснали бюлетини за Фандъкова по данни на МБМД към 19 часа снощи. Така столицата има вече градоначалник жена. Нейният основен конкурент Георги Кадиев от БСП взема 24% от гласовете. Към края на изборния ден в 19 часа снощи до урните бяха отишли 26% от избирателите в София според МБМД. Това е по-ниска активност от предишни кметски избори в столицата. "Нашите избиратели излизат точно толкова, колкото да победим с болшинство", каза премиерът Бойко Борисов. В същото време в плевенското село Беглеж избирателната активност бе 72%.



„Труд": Столицата пак остана в ГЕРБ

Министърката на образованието Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) стана първата жена кмет на София на частичните избори вчера. При рекордна апатия на столичани - 22,5% според данни на "Алфа Рисърч" снощи, Фандъкова печели между 65,6 до 70,3 на сто, според прогнозните резултати на социологическите агенции, обявени след края на изборния ден.

"Щастлива съм, че представих достойно ГЕРБ, и се надявам, че ще оправдая доверието", каза победителката след края на изборния ден пред БНТ. Тя допълни, че хората са се изморили от избори тази година, което обяснявало и ниската активност.



„Труд": Двама удариха по 1,7 млн. лева

В деня на вота падна и джакпотът! Поразиха го двама участници, които ще разделят 3 469 237 лева от трето теглене на "6 от 49".

Натрупаната сума е № 4 в историята на тотото, а шестиците от по 1 734 618 лв. са 16-и сред печалбите.

Новите милионери са подходили със скромни залози. Единият е пуснал обикновен фиш с тото джокер за 3,40 лв. Другият е дал малко повече - 34,80 лв. за фиш с 2 секции по 8 числа пълно комбиниране и 2 обикновени комбинации.

Натрупаният джакпот от 3 469 237 лв. бе повече от прогнозния, защото падна рекорд. Общите постъпления за трите игри на снощния 92-ри тираж са номер едно в историята на нашето тото - 3 664 128 лева.



„Стандарт": Тотото би вота

Тотото би вота. Народът загърби изборите и масово пускаше вчера фиш за играта 6 от 49 вместо бюлетина за кмет. 390 000 софиянци пробваха да станат милионери, 212 433 отидоха до урните.

Йорданка Фандъкова отвя червения Георги Кадиев с 3:1. От раз тя стана първата жена кмет на София. За нея гласуваха близо 70% от столичани. Бюлетина за Кадиев пуснаха 23%.

Младите, висшистите и жените избраха Фандъкова, отчетоха социолозите. Докато те обясняваха ниската избирателна активност (21%) с умората от гласуване през 2009 г., двама българи си разделиха джакпота от 3,5 млн. лева.

Всеки от тях прибра по 1,7 млн.



„Стандарт": Взимат лимузини на футболисти

Изкарване на контрабандата на светло и събиране на повече приходи в бюджета. За тази цел работят от няколко месеца усилено данъчните и митниците. Проверките на търговци на горива, складове за земеделски стоки, както и доходите на граждани, са само първите стъпки. В същото време предстоят съкращения и реформа в Националната агенция за приходите.



„Монитор": Йорданка Фандъкова спечели София от раз

София си има първия кмет жена. Това е представителят на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, която срази своя опонент от левицата Георги Кадиев на провелите се вчера в столицата частични местни избори.

Според предварителните резултати доскорошната образователна министърка е спечелила към 64,3 на сто от гласовете. По данни на агенция "Сова Харис" зад нея са застанали 60% от висшистите. Разочарованието, че не се добра до балотаж остава за Кадиев от БСП, който  е спечелил 27,8% от гласовете. Трети пък остана кандидатът на РЗС Павел Попов, който остана далеч след първите двама с едва 4% от пуснатите бюлетини.

Другите 15 мераклии за кметския пост в столицата си разделиха останалите 5 на сто от вота на избирателите.



„Монитор": Двама разделиха джакпота в трето теглене на "6 от 49"

Двама щастливци улучиха шестици в III теглене на играта "6 от 49" в тираж №92 на БСТ и си осигуриха по 1 734 618,77 лева от рекордния джакпот за 2009 г. ­3 469 237,54 лв. Единият е заложил на 4 комбинации за "6 от 49" и 10 за "Тото Джокер" за 3,40 лв., а другият е играл с 2 комбинации по 8 числа и 2 обикновени за 34,80 лв. Тотоманията донесе рекордни в историята на тотото постъпления в този фатален тираж. За трите игри ("6 от 49", "6 от 42" и "5 от 35") те са общо 3 664 128 лв., а само за най-популярната игра ­ 2 976 649,20 лева.

Броят на фишовете за "6 от 49" обаче не можа да удари рекорда от 1 681 654, пуснати за тираж №63 2004 г., когато беше спечелена най-голямата сума в тотото ­ 5 404 418,40 лв..

„Монитор"

3,5 милиона лева изтекли през НЗОК само за година

3 521 408 лв. са получени неправомерно от здравната каса през 2008-а, става ясно от отчет за дейността на ведомството през миналата година. Изтичането на средства е ставало под носа на бившата директорка на НЗОК Румяна Тодорова и останалите шефове на касата, които в събота бяха обвинени в бездействие по отношение на далаверите на болниците с клиничните пътеки.

Според Ваньо Шарков и Петър Москов от Синята коалиция предишното ръководство на ведомството си е затворило очите за тежки злоупотреби, които са останали извън полезрението както на здравното министерство, така и на прокуратурата.



„Дневник": Фандъкова печели убедително изборите за кмет в София

Кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова печели изборите в София със 70.3% от гласовете на столичани. Претендентът на БСП Георги Кадиев остава втори с 23.1 на сто от гласовете. Така София за първи път ще има кмет жена.

Това сочат данните на социологическата агенция "Алфа рисърч" след паралелно преброяване на гласовете в столицата.

По данните на "Алфа рисърч" избирателната активност в столицата е била около 22.5%



„Сега" : Държавата смята да не плаща за отчуждени имоти

Собствениците на имоти извън населени места, през които ще минава магистрала или друг обект с национално значение, може занапред да не получат нито 1 лев обезщетение. Това произтича от проект за промени в Закона за държавната собственост, който предстои да влезе в дневния ред на Министерския съвет до дни. Автор на текстовете е междуведомствена работна група към МРРБ.

Идеята на промяната е да се намали спекулата с огромните обезщетения, които собствениците на такива имоти успяват да постигнат в съда. Авторите на текста обаче изключват напълно възможността собственикът на имота да обжалва вида на обезщетението. Ако досега то е могло да бъде парично, занапред областният управител или Министерският съвет могат да дадат и "равностоен имот" и собственикът няма право да оспорва това решение в съда. От променените текстове не става ясно как ще се решава в кои случаи обезщетението да е в пари и в кои - с равностоен имот.

 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини