Отново първи - звънчетата на „Паисий“ с международно отличие

Виктория Янкова и НиколаяКараманолова от 4.е клас, Александрина Колева, Денис Еминов, Нил-Су Кенан Керимоглу, Цвета Георгиева, Сема Танер, Елия Накева от 5.в клас,Ивана Заимова от 8.г клас, Габриела Янкова от 8.а клас  и Христо Караманолов от 9.б клас и  Евгения Пейкова – това са имената, донесли пореден повод за гордост както на СУ „Отец Паисий“, така и на цялата кърджалийска общественост.Музикалният педагогЕвгенияПейкова и нейните „звънчета“ завоювахапрестижната първа награда за поп песен в 11-тото издание на международния фестивал-конкурс „Багрите на Испанското слънце“ - Испания-Барселона.

Изпълнението навокално-фолклорна група „Звънче“ бе номинирано  в категорията поп песен за възрастова група11-12- годишна възраст и спечели надпреварата, в която участваха изпълнители от различни държави. Всеки от състезателите, цялата група и госпожа Пейкова получиха грамоти и покана за участие в предстоящите фестивали и конкурси в Испания за 2022 и 2023 година.

„Конкурсът се проведе на 01.12.2022 година. Конкуренцията бе голяма - във всяко от изданията на фестивалите участват от 150 до 300 състезатели от 15-20 държави. Основната идея на фестивала е демонстрация на творчески постижения на художествени колективи, групи и солисти от различни страни, насочване на общественото внимание към съвременните форми на изкуството  и обединяване на фестивални участници, различни култури и видове творчество. Нашите хористи представиха блестящо себе си, училището и града, гордея се с тях! “– развълнувано разказа госпожа Пейкова. 

Вокално-фолклорна група „Звънче” и солисти при СУ ,,Отец Паисий“- гр. Кърджали е създадена през 2006 година. Възрастовият обхват на децата в състава ѝ е от 9 до 15 години. В нея пеенето и музикалното възпитание на подрастващите е основен, но не единствен приоритет. Глобалните цели на тази извънкласна дейност са: създаване на интерес у подрастващите към многостранни артистични занимания; планиране, разработване, интерпретиране и подпомагане на изпълнението на музикални творби; адаптиране или аранжиране на музика, както и на музика за инструменти; оценяване на напредъка на всяко дете и подпомагане в развитието на способностите и талантите на учениците; формиране на музикална култура у тях.

Репертоарът на групата е разнообразен, включва всички жанрове на музиката, всяка следваща година се допълва и надгражда богатството от изпълнявани музикални стилове. Учениците развиват умения в практически аспект: при разучаването и представянето на хорови произведения и солови изпълнения, при музикалната и сценичната им подготовка, при боравенето с различни инструменти, танци и пеене по време на обучение, както и при публична сценична дейност.

През годините малките певци са участвали и печелили награди в много регионални, областни и национални музикални формати и събития с цел представяне на постигнатите резултати. Активно се включват в живота на училището, града и областта.

Даровитите участници представят СУ „Отец Паисий“ на различни олимпиади, конкурси, състезания, тържествени инициативи, училищни и извънучилищни мероприятия. Дейността им не спира да бъде център на публичен интерес от момента на създаването на групата до сега.

„Евгения Пейкова постави началото и до днес е ръководител, учител, творчески директор, сценарист, корепетитор,  наставник, родител, приятел на младите таланти. Тя е дългогодишен педагог по музика в училището, отдадена е на призванието си и е  обичана от поколения кърджалийци. През годините участниците в  хора се сменят, завършват средното си образование и потеглят по своя път, идват нови таланти, но тя работи все със същия ентусиазъм и все със същата любов. Благодарим й от сърце, желаем ѝ здраве и дълголетие, за да ни радва и носи поводи за гордост с  професионализма си и творческите си изяви!“ – изразиха благодарността си от ръководството на училището.

Това съобщиха от ръководството на училището.                   

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини