Костов иска нова проверка на Доган. Преглед на националния печат

"Дневник": Брюксел ще съди България за софийския боклук

Еврокомисията ще изправи България пред Европейския съд в Люксембург заради нерешения въпрос със софийските бали с боклук, които все още са на временни площадки край столицата. Решението ще бъде обявено днес. От министерството на околната среда казаха за "Дневник", че ще коментират, когато информацията се появи официално.

Това е последната стъпка от наказателната процедура, която Брюксел започна срещу България през 2007 г. Ако съдът реши, че е нарушено европейското право в областта на екологията, може да наложи на страната еднократни глоби (на базата на БВП), както и ежедневна санкция, докато задължението не бъде изпълнено.



"24 часа": Костов пак иска проверка на Доган

И новата власт ще подхване лидера на ДПС Ахмед Доган и имотите, за които има сигнали, че се управляват и ползват от ДПС. Това ще стане, ако премиерът Бойко Борисов приеме исканията на лидера на ДСБ Иван Костов да се довърши започнатото в предишния парламент разследване. Знайно е, че Костов питае възможно най-нежните чувства към Ахмед Доган, отвърнаха от ДПС.

Костов каза, че е разговарял с Борисов и той е приел аргументите по сигнала.

В писмото до премиера лидерът на ДСБ напомня кои имоти са проверявали депутатите от 40-ото НС - т.нар. Сарай на ДПС в столичния квартал "Бояна", почивна станция в парк "Росенец" край Бургас, спа хотел "Орфей" в Девин, хотел "Каза Домини" в Рибарица и имот в с. Дръндар - т. нар. Доганленд.



"Стандарт": Министрите без коледни купони

Скромна Коледа чака чиновниците. Бойко Борисов даде пример как се пести в кризата. Премиерът забрани традиционните министерски банкети в края на годината. Специалната му заповед важи за всички ведомства, държавни агенции и областни управи. Очаква се кметовете също да се лишат от тържества.
Държавната администрация вече няма право да пръска излишни пари за ведомствени тефтери, календари и химикалки, разпореди още Борисов. Тази зима министрите ще се разминат и с новогодишните си картички. Традиционно в края на декември всеки от тях пращаше честитки, ведомствата пък си поръчваха канцеларски материали.
Отменям коктейлите, първи реагира военният министър Николай Младенов. Той още вчера разпореди да не се купуват сувенири. Очаква се днес да го последват и останалите членове на кабинета.



"24 часа": Депутатите не чуха Борисов - вдигат ракията

От януари акцизът за твърдия алкохол да се вдигне, реши изненадващо парламентарната бюджетна комисия вчера.

Предложението направи Кирчо Димитров от Синята коалиция. Той поиска ставката да се промени от 1110 на 1250 лв. Това означава още 72 ст. за литър 40-градусов алкохол. За домашната ракия ставката се вдига автоматично, защото е 50% от тази за твърдия алкохол.

Депутатът от ГЕРБ Стоян Мавродиев гласува против. Той предупреди, че премиерът лично е обещал да не вдигат ставките. И прогнозира, че това предложение може да падне в парламентарна зала.



"Новинар": Убиецът от Ямбол се е гръмнал в главата, докато шофирал

56-годишният Теньо Желев, който уби момиченце в Ямбол и рани 38-годишната му майка и вуйчо си, се е самоубил, като се е прострелял в главата, докато е шофирал. Това съобщиха от полицията в Ямбол.

Момиченцето - Жанет, на 1,5 г., почина в болницата, а майката все още е настанена там без опасност за живота.

След като застрелял майката и детето, убиецът избягал с колата си. Докато шофирал, се прострелял в главата и колата се забила в крайпътен стълб, където той е намерен в кома. Починал малко по-късно в болницата.

"Стандарт": Теньо гръмна трима заради мазе

Спомени от преди 3 години нахлули в главата на 56-годишния Теньо Жеков и го накарали да се хване за пищова. В сряда вечерта доскорошният охранител уби с "Макаров" на място малката Жаклин, която още не бе навършила 2 годинки. Убиецът простреля майка й - рускинята Ана. Жената е настанена в реанимацията на ямболската болница. Там е и вуйчото на Теньо - 72-годишният Михал. Той е бил гръмнат около 18 часа в сряда в двора на къщата си в село Козарево. Селото е на около 7 километра от Ямбол. Причината да изпуши безработният Теньо не е стара вражда, твърдят съседите му. Преди три години Ана и съпругът й Георги, заедно с голямата им дъщеря Кристина, купуват от съдия-изпълнител жилище в блок 5 на комплекс "Хале". Първите месеци семейството нямало мазе, но съседи предложили на Георги да използва избено помещение, тъй като му се полагало. Посочили му едно, за което предполагали, че е празно. Георги разбил вратата, но установил, че там има подредени инструменти и зимнина. Мъжът не ги докоснал, но по-късно разбрал, че избата била на Теньо. Между двамата не е имало скандал. Съседи твърдят, че Георги сложил нов катинар и върнал ключа на Теньо Жеков.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини