Заработи ТЕЦ-ът в Димитровград, служителите на протест срещу закриване на централите

    След близо 3-месечно прекъсване ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград отново заработи. Преди дни дейността бе подновена след подобрения в централата.

    Припомняме, че през пролетта на миналата година на ТЕЦ-а бе наложена принудителна административна мярка от РИОСВ-Хасково. В тази връзка продължават делата, заведени от топлоцентралата.

    Междувременно днес служители от ТЕЦ-а в Димитровград се включиха в национален протест пред Народното събрание в София, организиран от КНСБ и КТ „Подкрепа“. Недоволството бе под надслов „Да защитим енергийната сигурност на страната“.

    Работещи в ТЕЦ-ове и мини настояват да не се закриват въглищните централи. Искането им бе да се премахне поетия ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката с 40% до края на 2025 г. спрямо нивата през 2019 г. В крайна сметка протестиращите успяха да получат зелена светлина за изпълнение на техните искания. Народното събрание задължи Министерски съвет да инициира преговори с Европейската комисия за отмяна на този ангажимент, както и парламентът да гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г.

    Според включилите се миньори и енергетици поетият ангажимент обрича на ликвидация не само българската енергетика, но и цялата българска икономика, освен това над 100 000 души пряко ангажирани в дружествата ще останат без препитание и без възможност да прилагат знанията си.

    От Борда на директорите на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград заявиха, че е недопустимо българите да минат на свещи, за да се угоди на чужди интереси. Смятат, че браншът трябва да има сигурност за своето бъдеще поне до 2038 г.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Df
      dfg
      13 0
      10:17, 13 яну 2023
      Уж че горите въглища, ама се видя че горите боклук, марш да ви няма ...
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини