Регистрираха застрашения вид сокол скитник при зимното преброяване в района на Хасковско

    Застрашеният от изчезване у нас вид сокол „скитник“ е наблюдаван при преброяването на влаголюбивите птици на територията на Хасковска област.

    От 12 до 15 януари за 47 път у нас се проведе средно зимното преброяване, в което се включиха около 40 екипа на Българското дружество за защита на птиците, Изпълнителната агенция по околна среда, партньорски организации и доброволци. Едновременно акцията се организира и в почти всички европейски страни и страните от Африка и Близкия Изток.

    В България са обхванати над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, както и всички язовири, рибарници и реки във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици.

    В региона на Хасково наблюденията по поречието на р.Марица, по язовирите на Арда и по-големите водоеми в региона, и аз. Розов кладенец, са извършени от три екипа.

    Въпреки, че предстои обобщаването и анализирането на резултатите, те няма да са изненадващи, показват първоначалните данни.

    Сред преките участници в наблюденията е и Стойчо Стойчев от екипа на БДЗП-Хасково. „Като можем да очакваме при топла зима, птиците, които регистрирахме в региона на Хасково, а и в цялата страна, са по-малко. Някои видове, като белочелата гъска, от която по принцип в Хасковско зимуват стотици представители, тази година изобщо не беше регистрирана“, разказа опитният орнитолог. По-малко са и регистрираните тази година да зимуват у нас лебеди. А обяснението за този факт отново е същото-топлото време.

    Традиционният зимуващ вид, като кафявоглавата потапница, вече е в списъка на защитените от изчезване видове на Световния съюз за защита на природата. Но има и добри новини: наблюдавани са застрашени от изчезване видови птици. Такъв вид например е белооката потапница, която вече е извадена от Червената книга на застрашените видове на България заради увеличаващата й се численост. При обхода от екипа на Стойчо Стойчев идва и още една добра новина за българските природозащитни организации-регистрирана е двойка на вида сокол скитник. Този пернат вид в миналото е бил един от символите на богатството на нашата природа, но отпреди 70 години силно намалява и рядко е наблюдаван у нас. По време на лов соколът скитник е в състояние да пикира с около 320 км/ч, което го прави най-бързият представител на животинския свят. Сега регистрираните птици са в район северно от Димитровград, обясни Стойчо Стойчев.

    Възстановяването популацията на някои от изчезващите видове и увеличаването на броя на други, които са считат за застрашени, се дължи основно на възстановяването на някои от влажните зони, повечето грижи, които се полагат за тях, както и на наложените мерки за защита на местообитанията на птиците по рибарниците.

    „Северните птици останаха далеч от нашата страна и тази зима, и това е тенденция през последните години. Но все още в Хасковска област зимуват редки и застрашени видове“, обобщи резултатите от преброяването на хасковските екипи Стойчо Стойчев.

    През тази година почти всички участващи в среднозимното преброяване екипи са използвали платформата SmartBirds и са подавани данните по наблюдението в реално време.

    Целта на преброяването е да събере точна информация, която да послужи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици. Това е показател за промените в средата, която обитават не само птиците, но и хората.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини