Над 72% от първомайци самоопределят здравния си статус като добър

72,3% от жителите на община Първомай определят здравния си статус като добър или много добър. Резултатите са от последното преброяване и са коментирани от Института за пазарна икономика /ИПИ? в платформата „265 истории за икономика“.19,8 % от първомайци определят здравето си като задоволително, а 4,3% - като лошо и много лошо. Останалите 2,6% не се вместват в посочените отговори.

Усещането за добър здравен статус зависи от много фактори, но гледайки картата се забелязва, че живеещите в по-добре развитите райони, се чувстват и по-здрави.  Много от общините в близост до Първомай имат приблизително същите резултати. Съвсем не е така в северните области.

Самооценката на здравето в голяма степен зависи от пола и възрастта на лицата, според анализаторите на ИПИ. Мъжете са по-позитивни и по-често определят здравето си като много добро и добро (74.8%) в сравнение с жените (69.7%). С повишаване на възрастта намалява броят и съответно делът на населението с добро или много добро здраве, а се увеличават лицата, които оценяват здравето си като задоволително, лошо и много лошо.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини