Евгени Будинов поставя първото премиерно заглавие в Хасковския театър за 2023 г. "Вечеря за глупаци"

    „Вечеря за глупаци“ е премиерното заглавие, с което хасковския театър „Иван Димов“ отваря 2023 година. Режисьорът, който поставя комедията на френския драматург Франсис Вебер, е Евгени Будинов.

    Премиерата на спектакъла с участието на опитните актьори на местната трупа Иванка Шекерова и Стефан Цирков и Емануил Костадинов, и младите им колеги Стефан Кондров, Никола Манолевски, Изабела Иванова и Константин Николов, е на 8-ми февруари. Сценографията е на Юлияна Войкова, а музиката - на Георги Георгиев от "Остава".

    „Благодарен съм за поканата на Хасковския театър да поставя тази комедия, защото за мен беше изключително преживяване. Екипът тук е сплотен и организиран. Радвам се на младата трупа с много талантливи актьори. Те са толкова сърцати, за някои от тях това е втора професионална работа в театъра, но са прекрасни и тепърва ще чуваме имената им“, каза режисьорът Евгени Будинов при представянето на спектакъла пред медиите.

    Пиесата на Вебер е поставена многократно по световните и родни сцени, но в постановката на хасковския театър е търсен различният прочит през сценографията и през актьорската игра. „Този екип е уникален и това прави тази постановка уникална“, коментира режисьорът.

    В пиесата се разкрива ситуация, в която човек, който се подиграва на гпупаците, според него, и смята че владее положението, попада в собствения си капан и всичко се обръща. Тази пиеса е за катарзиса. Поуката от нея е да внимаваме с кого се подиграваме, да бъдем по-смирени и да не бързаме да обявим някого за глупак, сподели Евгени Будинов.

    За работата му с актьорите през очите му сега на режисьор той сподели, че много му помага собственият му опит от играта на сцената. Затова е склонен да разбира артистите, но и често не се сдържа да мине от залата на сцената за някои от изискванията, които поставя.

    „Все пак е много полезно за режисьора, когато е минал през актьорската професия, да се е овъргалял, както се казва, на сцената. Това дава повече разбиране към актьорите. Защото един театър може без всичко, дори и без режисьор, но без актьори не може.“

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини