Шойгу предупреди НАТО за оръжейните доставки за Украйна

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза днес, че изпращането на западно оръжие в Украйна активно въвлича НАТО в конфликта, и предупреди, че това може да доведе до "непредвидимо ниво на ескалация", предаде Ройтерс, цитиран от БТА. 

"САЩ и съюзниците им се опитват да удължат максимално конфликта", заяви Шойгу. "За да постигнат това, те започнаха да доставят тежки нападателни оръжия и открито призовават Украйна да завладее наши територии. Всъщност подобни стъпки въвличат страните от НАТО в конфликта и това може да доведе до непредвидимо ниво на ескалация", допълни руският министър на отбраната.

Руската пропаганда редовно използва мантрата за "въвличането на страните от НАТО в конфликта" - всеки път, когато стане дума за доставяне на танкове, оръжия или помощ за нападнатата Украйна. Конфликтът веднага би спрял, ако Путин се откаже от целите си и изтегли армията си от Украйна.

Териториите, които Шойгу нарича руски, вероятно са анексираните от Русия Донецк, Луганск, Херсон, Запорожие и Крим.

На 30 септември 2022 год. руският президент Владимир Путин обяви анексията на четири области на Украйна - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Това се случи след нелегитимни референдуми за присъединяване към Русия, проведени в условията на военна агресия и организирано от окупационните сили в окупирани територии. Референдумите бяха насрочени три дни преди началото на гласуването, проведени без избирателни списъци, без граници на районите, без процедура и без законно избрани органи.

Украйна, Европа и САЩ не признават резултатите от тях.

На 18 март 2014 година по аналогичен сценарий Русия анексира Крим. Анексирането е предшествано от военна намеса на Руската федерация в Крим, която се извършва след края на Украинската революция през 2014 г. и е част от по-широките вълнения в Южна и Източна Украйна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини