Оперират ни неподготвени доктори

Лекари извършват операции, за които не са подготвени и това често довежда до грешки. Това сензационно разкритие обяви днес зам.-министърът по здравеопазването д-р Валери Митрев по Дарик радио, предаде АСН.

В тази връзка здравното министерство, съвместно със съсловни организации, е започнало да изготвя т. нар. survice mix паспорти на лекарите в страната с цел да се намалят тези случаи.

Вече е започнало изготвянето на професионални паспорти за кардиолози, хирурзи и анестезиолози. В тях ще се съдържа информация какви и колко операции е извършвал всеки лекар.

Митрев даде пример със себе си: Ако трябва да опиша себе си като неврохирург в „Пирогов", се оказва, че в този период от 15 години в института за спешна медицинска помощ аз съм се занимавал изключително с травматизъм. Установявам, че в моята практика в „Пирогов" не съм работил тумори, гръбнак и моята квалификация, относно тези дейности, не е достатъчна.

В този случай лекарят ще трябва да се преквалифицира, за да извършва тези медицински услуги, защото иначе застрашава живота на пациентите си, подчертава лекарят-зам.-министър.

Във всяко стадо си има мърша, оттам идват и случаи на лекарски грешки. Те не са много, но ги има. Едни го правят заради пари, други - от желание за развитие. Разбира се, когато искаш да работиш нова патология, която досега не си работил, не можеш да го правиш без методична помощ, коментира Митрев.

Ако ние не вземем мерки при наблюдаване на негативни тенденции, има опасност след 5-6 години да имаме много сериозни проблеми с намирането на кадри, които да дадат качествена и в по-голям обем медицинска помощ, заяви здравният шеф.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини