Погнаха отново имотите на Доган. Преглед на националния печат

„Сега": Борисов: Кое му е енергийното на "Бургас-Александруполис"?!

"Няма да продължим енергийните проекти, без да имаме ясен план. Това каза Бойко Борисов, министър-председател на България", предаде агенция "Фокус".
"Искаме да работим, искаме да бъдем енергиен център, но това има цена и тя се плаща от всички. Тук имаме още малко да завършим разчетите", каза Борисов. По отношение на проекта „Бургас - Александруполис" Борисов запита: какво е енергийното на този проект в България? „Имаме една тръба, по която върви петрол - от едната страна руснаците си продават петрола, а от другата гърците получават петрол, а ние имаме само тръба.

„Дума": Вдигнаха акциза на тютюна и горивата

Парламентът увеличи акциза върху цигарите с промени в Закона за акцизите и данъчните складове.
Ставката за специфичния акциз стана 101 лева на 1000 къса вместо сегашните 41 лева на 1000 къса. Пропорционалният акциз, който засяга основно скъпите цигари, ще е 23 на сто от продажната цена, докато сегашният е 40.50 на сто от нея.
Увеличават се акцизните ставки за керосина като моторно гориво - от 565 лв. на 600 лв. за 1000 литра, както и за електрическата енергия за стопански нужди - от 1,40 лв. за 1 мегаватчас на 2,00 лв.
Със 149 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се" представителите на всички парламентарни групи подкрепиха изменението в Закона за корпоративното подоходно облагане, с което бе увеличен данъкът за хазарта. Народните представители решиха да не се вдига акцизът на етиловия алкохол и на ракията.

„24 Часа": Удариха хазарта с 15% данък

От 1 януари догодина хазартният бизнес ще плаща 15% данък върху всички постъпления, реши вчера парламентът.
За увеличението на ставката от сегашните 10% гласуваха всички - и мнозинство, и опозиция.
Първоначалното предложение, което дори бе прието на две четения в бюджетна комисия преди седмица, бе ставката да се вдигне от 10 на 12%.
Тогава ГЕРБ отхвърли текстове на Синята коалиция и РЗС, които настояваха за 15% данък за казината.
Преобръщането в гласуването се случи, след като в сряда премиерът Бойко Борисов отиде при депутатите в парламента. Той обясни визитата си така:
"Дойдох лично да помоля депутатите да пожалят ракията от акциз заради онези хорица, които си копаят лозята, а дупката в бюджета да се запълни, като хазартът се обложи с 15%".

„Дума": Фандъкова ще вдига таксата за детска градина

Йорданка Фандъкова тества родителските нагласи за повишаване на таксите в общинските детски градини. 325 лв. е размерът на месечната издръжка на дете в общинско детско заведение и само 40 лв. се покриват от родителите под форма на такса, обясни кметицата на София. Децата в детски градини са 36 000. Искам да проверя каква е нагласата на родителите за повишаване на таксата, тъй като размерът й не е променян от 2003 г., призна Фандъкова.
При откриването на ново крило към 136-а ЦДГ "Славия" кметицата каза, че екипът й разработва антикризисни мерки. Те щели да бъдат предложени за гласуване в СОС заедно с бюджета на общината за догодина.
В работна среща по темата вчера участваха експерти на дирекция "Образование", представители на сдружение "Настоящи и бъдещи майки" и асоциация "Родители".

„Новинар": Погнаха отново имотите на Доган

Да се проверят всички фондации, в които участва лидерът на ДПС Ахмед Доган, решиха депутатите от антикорупционната комисия в НС. Комисията се самосезира, за да поднови разследването на имотите на Доган, започнато от миналия парламент.
Депутатите решиха още НАП да направи проверка на всички юридически и физически лица, които се водят номинални собственици на имотите на лидера на ДПС. Агенцията по приходите трябва да даде информация за източниците на доходите на тези фирми, дали са си платили данъците, както и всички техни приходи и разходи.

„Стандарт": Връщат на работа хора на Красьо

Магистрати от скандалния списък на Красьо Черния се връщат на работа. ВСС откри вчера допълнителна бройка в Окръжния съд в Сливен за бившия си член Иван Димов. Той подаде оставка като член на съвета заради разговори с Красьо. По закон мястото му в съда се пази, докато е във ВСС. Така стана и със Стойко Стоев, друг член на съвета, контактувал с лобиста от Плевен. Той вече е във Военно-апелативния съд. Срещу двамата засега няма да има производства за уронване престижа на съдебната власт. Не може да им се търси отговорност за нещо, което са правили като членове на ВСС, защото като магистрати нямат провинения. Шефът на етичната комисия към съвета Цони Цонев заяви, че ще изчакат т.нар. поправка "Красьо" в закона. Според промяната член на съвета, уволнен за уронване престижа на съдебната власт, няма да може да се върне на работа в магистратурата

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини