Ще изграждаме газова връзка и със Сърбия

България ще изгражда двупосочна газова връзка със Сърбия, като тръбата ще минава през Дупница до сръбския град Ниш. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Мая Христова, която участва в Български икономически форум в столицата. По думите й има възможност подготовката за изграждане на тръбопровода да започне още сега, съобщиНовинар.

"Чака се само да бъдат отпуснати 60 млн. евро на страната ни по европрограмата за регионално развитие. Каква ще е крайната стойност на проекта тепърва ще се доизчислява", обясни Христова. Според нея е възможно газовата връзка да заработи след две години и половина. 

Христова обясни, че идея за изграждането на газова връзка между България и Сърбия е имало още преди четири години. Разликата е, че тогава намеренията са били тръбата да е еднопосочна и да доставя газ от България за Сърбия.

Като се построи новата връзка Дупница – Ниш, страната ни ще може и да получава газ от Сърбия. Зам.-министърът заяви, че за момента правителството не разглежда проекта за нефтопровод Бургас – Александруполис, тъй като приоритетно е изграждането на газовите връзки с Гърция и Румъния. По думите й проектите за двете тръби са в напреднала фаза. 

Очаква се двете трасета да заработят след 2012 г., като това ще намали зависимостта ни от руски природен газ с около 30 процента. В момента страната ни е напълно зависима от руското гориво.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини