"Виктори" поскъпва с лев -става 4,40. Преглед на националния печат

„24 часа": Длъжници уж похитени, а духнали в чужбина

Кризата принуди десетки длъжници от цялата страна, да се спасяват от дългове, като изчезват без следа, а всъщност се крият в чужбина от кредиторите си. От началото на годината за безследно изчезнали са обявени 98 пълнолетни. Най-много изчезват мъже от София, Пловдив, Бургас и Варна, където стагнацията удари най-силно средни и дребни бизнесмени. Безследно изчезнали за последните 20 г. са 927 българи над 18 г.

Заради кризата в последно време много длъжници се спасяват от дългове, като се покриват на тайни места.

От началото на годината за безследно изчезнали са обявени 98 пълнолетни, издирени са 128 с натрупване от минали периоди, сочи статистиката на МВР. Към момента се издирват 927 българи над 18 г. От тях близо 2/3 са мъже. Без следа са изчезнали 31 младежи на 18 и 19 г. и още 132-ма на възраст от 20 до 29 г. Най-много изчезват в София, Пловдив, Бургас и Варна.

„Труд": "Виктори" поскъпва с лев - 4,40

С левче ще поскъпнат най-масовите цигари "Виктори" от 2010 г. Новата цена на папиросите ще е 4,40 лв., сочат разчетите на финансовото министерство.

По-високият акциз на тютюна ще оскъпи най-много "Шипка" и "Хасково". Евтините цигари ще се продават догодина за 3,80 лв. при сегашна цена от 2,30 лв.

Всички продавачи на цигари, без значение от оборота, ще се регистрират по Закона за ДДС. Иначе ги чака санкция до 100 000 лв.

„Труд": Депутатка декларира и яхта

След 20 години демокрация доживяхме и човек от властта да декларира яхта. Депутатката от ГЕРБ д-р Геновева Алексиева е посочила пред Сметната палата, че притежава 46-футова лодка, купена през 2002 г. за 40 000 лв.

Особени изненади в доходите и имуществото на народните представители, министрите и техните заместници, както и при другите длъжности, задължени да се отчетат пред Сметната, няма.

 „Стандарт": Данъчна амнистия за строителите

Бартер на дългове срещу данъци обмисля правителството. В момента държавата дължи милиони на строителни компании за вече готови обекти. Понеже хазната е изпразнена, идеята е да се опростят данъци на фирмите. Предложението бе обсъдено на вчерашната среща между предприемачи от гилдията с премиера Бойко Борисов.

В двучасовия разговор участваха също министрите Симеон Дянков, Росен Плевнелиев, Нона Караджова и Мирослав Найденов. Кабинетът вече води разговори с данъчните как да се осъществи бартерът.

Строителните предприемачи заявиха, че междуфирмената задлъжнялост и забавените плащания са най-големият бич за бранша. Те подчертаха, че единствено за обектите в София няма проблеми.

 „Стандарт": Властта като "Богат-беден"

Новите министри инвестират в имоти, докато кабинетът "Станишев" залагаше на еврото

Вече е демоде всичко да се приписва на съпругата. Слави Бинев купи къща за 2 млн. от заплата.

Мавродиев влага в апартамент, Филиз на тясно в 70 квадрата. Борис Велчев печели от лихви.

„Монитор": Сито за професия "социално слаб"

Специални критерии ще трябва да ограничават достъпа до социално подпомагане на хората, които не искат да се трудят.

На своето заседание вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество реши да натовари с тяхното изработване експертна група.

Социалните партньори одобриха окончателно промяната в Закона за социалното подпомагане, която може на практика отново да възроди професията "социално слаб". С нея социалните помощи ще могат да се получават цял живот.

Решението идва, след като европейските институции се произнесоха по жалба, подадена от наша неправителствена организация. През 2006 г. държавата ограничи получаването на помощите до 18 месеца, но две години по-късно срокът отново бе намален на 12 месеца. Няколко социални министри водиха битка да се премахне срамната професия  "социално слаб" и хората в трудоспособна възраст да не разчитат само на държавните помощи, а да си търсят активно работа.

 „Монитор": Бойко очаква присъди за бивши министри

Според премиера Бойко Борисов бившите министри, срещу които бяха повдигнати обвинения, няма да се разминат без присъди. "Убеден съм, че обвиненията към министри и шефове на агенции от предишния кабинет ще издържат в съда", категоричен бе пред БНТ министър-председателят, който бе запитан не се ли оказват балон сигналите за далавери на предишните управляващи.

Досега с обвинения се сдобиха бившият военен министър Николай Цонев, екссоцалната министърка Емилия Масларова, земеделският шеф в кабинета на тройната коалиция Валери Цветанов. Самият предшественик на Борисов - Сергей Станишев, остана без имунитет и сега е разследван, след като се разбра, че от "Дондуков" 1 е изчезнал секретен доклад на ДАНС.

„Монитор": Желева ще решава кризите в ЕС

Председателят на ЕК Жозе Барозу официално предложи вчера на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева ресора "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи". "Доволна съм, мисля че всички трябва да сме много доволни - това е един от външнополитическите ресори на Европейската комисия. Ресорът ще бъде самостоятелен, със самостоятелна дирекция", коментира самата Желева и добави, че ресорът е "трудно предизвикателство". Самият Барозу, с когото се срещнаха на четири очи в четвъртък, дори й казал - "мъжка работа".

Освен за реакциите при кризи, българският еврокомисар ще отговаря и за отношенията на ЕС с Азия и Латинска Америка. По думите й няма да има дублиране на дейности с други външнополитически ресори в ЕК.

„Дума": Фирма на Стенли строи метрото

Фирмата на Стоян Сарийски - Стенли "Буллес строй" пред очите на всички софиянци участва в строежа на метрото. Това показа проверка на ДУМА вчера. Въпреки уверенията на премиера Бойко Борисов, че лице на име Стенли не е печелило никакъв търг за строежа, камионите и техниката на "Буллес строй" са част от строежа на новата дъга на подземната железница и това може да се види от всички. Вчера обаче Бойко Борисов за пореден път отрече пред БНТ, че има връзки с посочения бизнесмен. Той дори се нахвърли срещу медиите с обвинения, че лансирали обвиненията на БСП, без да си направят труда да ги проверят.

Проверка на ДУМА във фирмения регистър ДАКСИ показа, че Стоян Миланов Сарийски е собственик на 32% от "Буллес строй" ООД, която е сред големите доставчици на бетон за строежа на метрото. Според информацията в регистъра 28-годишният бизнесмен с прякор Стенли и известната банкерка Цветелина Бориславова Карагьозова са свързани индиректно чрез повече от десет търговски дружества, сдружения, фондации и банки.

„Сега" : Неправомерно уволнените ще получават всичките си заплати

При неправомерно уволнение работниците да получават като обезщетение всичките си заплати за целия срок, през който не са работили, а не само за 6 месеца, е обсъждано в Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера. Срещу това предложение за промяна в Кодекса на труда, естествено, са работодателските организации. От социалното министерство обясниха обаче пред "Сега", че поправката се прави заради препоръка на Европейската комисия.

Досега работодателите правеха всичко възможно делата, заведени от служители, освободени от работа без основание, да се точат с години. Имало е оплаквания от уволнени, които твърдят, че са чакали и по 5 години, докато съдът ги възстанови на работа. По Кодекса на труда обаче работодателите изплащаха обезщетение, равно на брутното трудово възнаграждение на служителя, максимум за 6 месеца.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини