"Имунизирани" сме за втората вълна свински грип

Втора вълна на свинския грип ще има, но това е нормално, а и тя няма да бъде така интензивна, както първата. Населението вече се срещна с вируса и има изграден имунитет в голямата си част. Това обяви днес по БНР министърът на здравеопазването Божидар Нанев, предадеАСН.

Няма никаква разлика в състоянието тук и в другите страни по отношение на грипния вирус A (H1N1). Дори в някои мерки сме доста успешни и интензивни във вземането на решения, каза Нанев. Той подчерта, че е изискал това мнение от Международната европейска организация по разпространение на инфекциозни болести.

Няма причини да се повишават цените на лекарствата догодина, категоричен е здравният министър. За 2010-а, в условията на икономическа криза, имаме един сравнително немалък ръст на средствата за лекарства. Това са около 140 млн. лева, които са предвидени за скъпоструващи лекарства, обясни министърът. В сравнение с 2009 г. този ръст е от порядъка на 30 милиона лева, уточни той.

Това означавало, че ще се осигурят около 120 вида лекарства, като има и 14 нови лекарства, които ще се покриват от Министерството на здравеопазването. За първи път ще се осигурят средства и за някои редки заболявания, непокривани досега от здравната каса, посочи отново Божидар Нанев.

Здравният министър коментира и проблема с Фонда за лечение на деца в чужбина, чийто шеф преди дни си подаде оставка по искане от МЗ.

Фондът досега е работил недостатъчно ефективно, основната причина е несъвършенства в нормативната уредба, което бе отчетено още в началото на нашата дейност, заяви Нанев.

Ще се опитаме да улесним нещата, да се прекрати необходимостта от подаване на молби в Комисията за лечение в чужбина към МЗ и препращането им към Фонда за лечение на деца, тъй като това беше основната причина за забавянето, посочи за пореден път проблема здравният министър.

Нашата цел е в рамките на пет дни след постъпване на молбата, да бъдат разглеждани документите. След това в рамките на 14 дни двама специалисти ще трябва да дадат експертното си становище и с това се цели да се съкрати многократно процедурата, разясни министър Нанев.

До момента лечение са получили 176 деца, каза той и допълни, че откакто новото правителство е започнало работа, са одобрени около 49 молби за лечение. Това е близо годишната цифра за лечение на деца при минали правителства, посочи рязката разлика министърът на здравеопазването.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини