Ердоган благодари на България за помощта

В телефонен разговор с президента Румен Радев президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази признателност за подкрепата на България в спасителните операции след двете изключително силни земетресения в Турция, се казва в съобщение от прессекретариата на българския държавен глава.

Ердоган е подчертал бързата реакция на България като първата държава от Европейския съюз, изпратила спасителни екипи в засегнатите населени места.

Президентът Радев е потвърдил съпричастността и солидарността на България в този труден за Турция момент.



 

Той е изразил готовност България да продължи да оказва подкрепа за по-бързото преодоляване на последиците от земетресенията, така че да не се губи време при набелязаните перспективи в двустранните отношения.


 

Операциите по издирване и спасяване на оцелели в повечето от засегнатите от разрушителните земетресения на 6 февруари региони на Турция вече са завършили, съобщи днес ръководителят на турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD) Юнус Сезер, цитиран от БТА.

Земетресението в югоизточната част на страната отне живота на повече от 40 000 души, остави милиони без дом и предизвика огромни международни усилия за оказване на помощ. Засегнати са и територии в Сирия като по оценки на "Ройтерс" общият брой жертви е над 46 хил.

България изпрати спасители, пожарникари, медицински екипи, термокамери, палатки и друго оборудване и вещи от първа необходимост. Чрез кампании се набираха средства и дарения на вещи от първа необходимост.

Дневник.бг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини