Рекорд: Семейство с бебе опита да пренесе незаконно през българската граница в Турция валута за над 3 млн.лева

Изображение 1 от 3

    Нов рекорд на контрабанда на валута отбелязват на ГКПП „Капитан Андреево“ при опит сумата да бъде прехвърлена незаконно през страната ни. Става въпрос за евро с левова равностойност 3 056 698 лв.

    Сумата е задържана в румънска кола, която пристига на 23 март около 4 часа на изходящото към Турция трасе. В колата пътуват семейство-турски гражданин, който е шофьорът, румънка и 18-месечното им бебе.

    От митническите инспектори е приложен методът „анализ на риска“ и колата е отклонена  за щателна проверка. При огледите между седалките на превозното средство са открити 8 плика с 1,5 млн. евро.

    По случая е образувано бързо производство и водачът на лекия автомобил е задържан за 72 часа, съобщи на брифинг в митническото управление в Свиленград заместник-районният прокурор на Хасково Мария Кирилова.

    При първоначалния разпит задържаният мъж е обяснил, че парите са от продажба на автобуси, собственост на баща му. Сумата била предназначена за закупуване на жилище в Турция. Тези твърдения ще бъде проверена чрез съдебните власти на Румъния и Турция, посочи Кирилова.

    Началникът на митнически пункт "Капитан Андреево" Георги Господинов обясни ситуацията относно движението на паричните средства, които биват разкривани. Основния потока на недекларирани суми е в посока от Западна Европа към Турция. Обикновено недекларирана валута се задържа в камиони и автобуси, но опитите за пренасяне и с автомобили е ход от страна на трафикантите в търсене на нови възможности, посочи той.

    В случая от вчера, предприетото пътуване с малко дете в колата, е вероятно с цел семейството да отклони вниманието на властите за прилагането на по-щателна проверка, коментира Господинов.

    От началото на годината досега на "Капитан Андреево" е установено пренасяне на недекларирана валута с равностойност за над 10 млн. лева, сочи статистиката на митницата. За цялата минала година, която беше обявена за рекордна, количеството е 27 млн. лева.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини