Висока енергийна ефективност и достъпна среда за сградата на Областна администрация след ремонт

    От енергийна ефективност D сградата на Областна администрация в Хасково вече е А+. Зданието е санирано и напълно обновено по проект на община Хасково за по-висока енергийна ефективност и пряко намаляване на крайното енергийно потребление, подобряване на мобилността на хора с увреждания и косвено намаляване върху парниковите газове. Финансирането от близо 2,3 млн.лв. беше осигурено по Оперативна програма „Региони в растеж“ и национално финансиране.

    Сградата на Областна администрация Хасково е в центъра на града и е построена преди 1987 г. В нея се помещават почти всички държавни структури в Хасково, което я прави изключително важна за населението от цялата област.

    Лентата на реновираната сграда официално прерязаха днес при откриването й кметът на Община Хасково Станислав Дечев, временно изпълняващият длъжността областен управител Мартин Узунов и представителят на фирмата-изпълнител Михаил Александров.

    „Това беше един от най-сложните проекти, които Община Хасково е изпълнявала. Радваме се, че успяхме да го приключим успешно“, каза кметът Станислав Дечев, който поздрави екипа на проекта с ръководител инж. Даяна Добрикова и благодари на изпълнителя на строителните дейности, че е устои и завърши обекта, въпреки ковид пандемията и ежедневно покачващите се цени при инфлацията в последно време.

    Изпълняващият длъжност а областен управител Мартин Узунов отбеляза в обръщението си, че след изпълнението на този проект хората от администрацията имат по-добра среда за работа, а гражданите по-достъпни инфраструктура до държавните услуги. Сградата е с подменена дограма, поставена е топлоизолация по външните стени, по покрива и подовете. Изградена е нова отоплително-охлаждаща инсталация. Подменени са съществуващите осветителни тела с нови LED осветители. Сградата е газифицирана с изпълнена нова ел. инсталация за газификацията, изградена е нова пожароизвестителна инсталация.

    По Наредбата за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на западното крило на сградата е изграден нов външен асансьор, който осигурява връзка от фоайето до следващите три етажа, заети от административни структури. Във фоайето на южното крило на сградата е монтирана платформа за придвижване на хора с двигателни увреждания.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини