Инспекцията по труда продължава разследването по злополуки в с. Ябълково и в Свиленград

Работата по разследването на две трудови злополуки от последния месец в Хасково продължава. При едната от тях в димитровградското село Ябълково загина 60-годишен работник, който беше затиснат от палет. Другата, по която проверката също все още върви, е в Свиленград. Тя е станала с работник на строителен обект.

През изминалия месец инспекторите по труда са направили общо 101 проверки в региона за осигуряване на здраве и безопасни условия на труд и по трудовото законодателство. При 9 от случаите е действано след подаден сигнал от граждани.

През периода са приложени 476 принудителни административни мерки към работодателите. Съставени са 14 акта за административни нарушени. Влезлите в сила наказателни постановления са 7 за близо 7 хил. лева.

През тази година на онлайн страницата на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ стартира специален софтуер, който подпомага работниците и служителите да проверят каква е вероятността полаганият от тях труд изцяло или частично да е недеклариран. Чрез инструмента работодателите също могат да оценят дали прилагат трудовото законодателство по начин, който гарантира на работниците и служителите им декларирането в пълен обем на положения от тях труд, припомни Кирчо Кирев.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини