Окончателно: ГЕРБ-СДС първа политическа сила в Хасково за вота за 49 НС

    ГЕРБ-СДС са първа политическа сила в Хасково, сочат окончателните данни от 100% преброени протоколи в РИХ-Хасково. Коалицията получава доверието на 23 535 от гласоподавателите, което е 29.25% от вота за народни представители в 49-ия Парламент.
    На второ място по доверие в 29 МИР са коалиционните партньори „Продължаваме промяната-Демократична България“. Те получават 16 116 гласа, което е 20.03%.
    Със 17.57 на сто от гласовете трето е ДПС. За Движението са дали вот 14 137 от имащите право да гласуват избиратели.
    “Възраждане” получава четвърта позиция в Хасково с 13.77% от гласовете, което е 11 077 пуснати бюлетини.
    Петата позиция остава за „БСП за България“ с  8.77% резултат. Гласувалите за тази коалиция са 7 052-ма души.
    “Има такъв народ” са с 3,37% изборен резултат, а “Левицата“-с 2.73%.

    Отчетени като действителни в РИК са 83 400 гласа, като 39 119 от тях са от хартиения вот, а 44 282 са машинното гласуване. С опцията “не подкрепям никого“ своето отношение към политическите формации са заявили 2 943 избиратели от региона на Хасково.

    Интересни са и данните от вота на машина и хартия по партии. От протоколите се вижда, че макар да се твърди, че електоратът на  „БСП за България“ е предимно застаряващ и за него имаше опасения, че няма да покаже предпочитание към машинното гласуване, се оказва не точно така.  От гласувалите за формацията 7052 души, половината са упражнили вота си с машинна бюлетина. Подобна е ситуацията и със симпатизантите на ДПС. Също близо половината от тях са използвали машина.

    От 23 535 гласували за ГЕРБ-СДС, хартиена бюлетина са избрали да пуснат почти два пъти повече от гласувалите-15 346 души от тези, които са дали вот с машина-8189-ма.

    Най-много бюлетини с машинен вот отчитат от  „Продължаваме промяната-Демократична България“. При тях два пъти са повече гласувалите машинно от тези с хартиена бюлетина.

    Спрямо резултатите в 8 мандатния Хасковски регион вероятно депутатските места ще се разпределят по две за първите три политически сили, по един депутат ще имат формациите на 4-то и 5-то място.

    На това разпределение на мандати залагат и от РИК -Хасково по метода на изчисление “Хеър - Ниймайер".

    Преди окончателното обявяване от ЦИК на имената на новите депутати, за момента това означава, че в следващия Парламент влизат от ГЕРБ-СДС Делян Добрев и Георги Станков, който отново е с рекордно висок за региона преференциален вот с 6 734 посочени предпочитания за него.

    От ДПС депутати ще са Сезгин Мехмед и Мюмюн Мюмюн. Тук не се очакват размествания.

    Но в “Продължаваме промяната-Демократична България” такива вероятно ще има. Освен като сигурен един мандат на водача на листата Асен Василев, Катя Панева, която представлява в коалицията "Демократична България",  вероятно ще е другият представител  в НС от Хасково. Според данните бившата областна управителка измества втория в листата Веселин Недев от третата си позиция. От протоколите е видно, че мощната подкрепа за Панева идва сериозно от вота в Димитровградска община, където почти няма секция без отбелязани преференции за  нея. Тя събира общо 1669 лични одобрения. Катя Панева обаче влиза и от втора позиция с листата на Обединението за Пловдив-област в 17 МИР- Пловдив-област. Ако тя реши да влезе в крайна сметка в Парламента от Пловдив, то Недев също ще намери място в залата като народен представител.

    Георги Георгиев от „Възраждане“ и Атанас Зафиров от Коалиция „БСП за България“ допълват останалите мандати от МИР 29.

    Зафиров  влиза и като водач на листата  от Враца. Ако избере да представлява този район, то втората в листата на Хасково Смиляна Нитова има реални шансове отново да е депутат.

    Имената на всички депутати, които ще влязат в новото Народно събрание, ще бъдат обявени до 9 април.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини