Четирима с паве обраха над 2,3 млн. лева. Преглед на националния печат

„Новинар": Използват сересета и за леки престъпления

Специални разузнавателни средства (СРС) и разпечатки от мобилните разговори ще се разрешават при разследването и на леки престъпления. Това реши парламентарната комисията по вътрешен ред и сигурност, която разгледа Закона за електронните съобщения. Сересета и телефонни разпечатки ще се използват при престъпления, за които се предвижда затвор от 2 и повече години.

„Стандарт": Гледат под лупа агентите на ДАНС

Ако агент на ДАНС изнесе класифицирана информация, той може да бъде уволнен. Дисциплинарни наказания заплашват и тези, които са нарушили правилата за съхранение, достъп и обработка на класифицирана информация. Това каза вчера Иван Костов след заседание на парламентарната комисия за ДАНС. Сгафилите агенти могат да загубят и правото да получат 20 работни заплати при напускане на агенцията.
Родното ФБР работи вече с нова структура, която няма нищо общо с предишната. Депутатите са дали становището си по новия правилник на агенцията на шефа и Цветлин Йовчев, който бе изслушан вчера.

„Дума": Закон дава армията на политиците

Свидетели сме на даване на повече правомощия на министъра и ликвидиране на част от отговорностите на Министерството на отбраната. Това заяви вчера при първото четене на промените в закона за отбраната Ангел Найденов. Причина беше поредното политическо лице, което се въвежда в МО с длъжността "постоянен секретар". В подкрепа на закона гласуваха 105 депутати, "против" беше един, а се въздържаха 23-ма. Заместник-председателят на ПГКБ Ангел Найденов заяви, че в закона има предпоставки за намаляване на числеността на Българската армия, което не е плод на обективен анализ. По думите му ще се стигне до поредното обезличаване на военното командване на армията и на доминацията на политическото ръководство, което е превратно тълкуване на интегрирания модел.

„Новинар": Янев аут и от комисиите в парламента

След разпадането на парламентарната група на РЗС лидерът на партията Яне Янев загуби не само шефското си място в комисията по корупция, но вече няма да бъде и неин член. Новината съобщи зам.-шефът на Народното събрание Лъчезар Иванов. Янев вече няма да е член и на комисията за контрол над ДАНС. Според парламентарния правилник в двете комисии членуват по един представител от всяка парламентарна група, но не и независими, какъвто е вече Янев. На негово място начело на антикорупционната комисия ще бъде синият депутат Димо Гяуров. От шефските места в комисиите бяха извадени и всички депутати от РЗС. Според правилника на НС и в ръководството на комисиите не може да има независими депутати.

„Стандарт": Божков: Дянков прави стъкмистика

Стъкмистика, а не бюджет прави министър Симеон Денков. Така най-богатият българин Васил Божков коментира финансовата политика на правителството и решението за повишаването на данъка върху хазарта на 15%. Бизнесменът определи министър Дянков като човек, който се номинира сам, класира се сам, говори сам за себе си. На въпрос той ли е по-богат, или министър Дянков е по-компетентен Божков отговори, че не може да става въпрос за сравнение. Все едно да ви питам шалът ли ви е по-червен, или колегата е по-висок, контрира въпроса Божков. Той бе повикан като свидетел по делото срещу бившия изпълнителен директор на "Кремиковци" и експрезидент на ЦСКА Александър Томов. Лупи и още трима са обвинени в присвояване на около 5 млн. евро от червения клуб и ощетяване на "Кремиковци" с 29 млн. лв.

 

„Труд": Четирима с паве обраха над 2,3 млн. лева

Четирима бандити без пищови и без маски, въоръжени само с едно паве и лостове тип "кози крак", ограбиха денонощен трезор в центъра на София.
Дръзкият удар е бил нанесен към 1,00 ч вчера на бул. "Дондуков" 42. След като нападнали двамата пазачи, престъпниците разбили 190 от общо 629 касетки с ценности в трезора.
По предварителни оценки на полицейските експерти задигнати са пари и ценности за над 2,3 млн. лева. Част от плячката станал и компютърът, който записвал изображенията от охранителните камери, разположени на входа и вътре в трезора.

„Новинар": Повече бежанци у нас след влизането ни в Шенген

Влизането на страната ни в Шенгенското пространство ще доведе до увеличаване на потока от бежанци у нас. Това прогнозират експертите от Върховния комисариат за бежанците към ООН за Югоизточна Европа. От комисариата представиха доклад за начина на живот на хората с бежански статут в региона.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини