КАТ: За бога, братя, не шофирайте през уикенда! Преглед на националния печат

„24 часа": Стоп на имотите

Тотална забрана за всякакви дейности с царските имоти наложи парламентът вчера. След мораториума Симеон Сакскобургготски вече няма право да продава или залага земи и сгради, нито пък да сече върнатите му гори.

Точният текст спира разпореждането, експлоатационната и строителната дейност с върнатите на царя поземлени имоти, земеделски земи, гори, сгради и движими вещи.

"Значи царят не може и беседка да построи в двореца "Врана", преведе депутат от мнозинството.

Решението е в сила до произнасянето на съда законно ли са върнати царските имоти. То бе инспирирано от Яне Янев, предложено от правната парламентарна комисия и прието с гласовете на мнозинството.

Опозицията в голямата си част се въздържа. Според БСП и ДПС не е работа на парламента да налага мораториуми по въпроси от компетенцията на съда.

„Труд": Издирваният Гейзо: Ало, от 7 дни съм в Германия

"Йожи може да е всякакъв - бандит, автокрадец, гангстер или както искате го наречете. Но не може да е замесен с отвличания, няма толкова мозък в главата си." Това разказаха вчера пред екип на "Труд" съседи на Ивайло Ефтимов (35 г.) в софийското село Долни Лозен. Йожи бе арестуван в четвъртък призори по време на акция "Наглите" срещу бандата за отвличане.

Въпреки че бил израснал в добро семейство, още като младеж Ивайло Ефтимов-Йожи тръгнал по грешния път - захванал се с престъпления. Преди години се славел като един от най-добрите автокрадци в столицата. Нямало кола, която той да не успявал да отвори за секунди. Йожи, който бил известен и като Йошко, имал и влязла в сила 12- годишна присъда за грабеж във Варна. Според запознати обаче благодарение на добрите си адвокати е излежал около година от нея и след това бил освободен. "Голяма част от нещата, които се говорят за него, че бил брутален, са истина. Сигурно се е държал нагло и докато са го арестували, но чак да е отвличал хора - не вярвам", разказва познат на Йожи.

„Труд": Гласуват с чужди карти за енергийна стратегия

Скандално гласуване с чужди карти опорочи вчерашния вот в парламента за новата енергийна стратегия на България.

Наблюдателният съпредседател на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев излови как бившият енергиен министър Петър Димитров, сега депутат от левицата, гласува с две карти. Велчев бързо докладва на председателката на Народното събрание Цецка Цачева, която водеше заседанието.

Цачева се ядоса и остро се скара на червените: "В залата сте 7 депутати, а сте регистрирани осем. Обявихме нулева толерантност към гласуването с чужди карти. Не ви ли е срам! Аз се срамувам, заради вас."

„Стандарт": За бога, братя, не шофирайте!

За бога, братя, не шофирайте през уикенда. Този призив отправи КАТ след серията тежки катастрофи в поледицата. Преспи затиснаха страната, днес ще е леден ад, предупредиха синоптиците. Температурите ще паднат до минус 14 градуса. Още 3 дни пътищата ще са пързалки. Общините не смогват да се справят с обилния сняг. Колите пъплеха по километър за час. Обърнати тирове запушиха кишавите пътища. КАТ забрани да влизат в България, ако са с летни гуми. Стотици потрошени напълниха болниците. Десетки селища останаха блокирани. Най-тежко бе в Пловдивско и Русенско.

Снегът не ни изненада, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя извади 130 машини и следобед трафикът бе нормализиран. Въпреки това такситата отказваха поръчки заради рисковете от катастрофи. Клиенти пък се оплакаха, че в обедните задръствания са плащали по 30 лв. сметка.

 „Стандарт": Наглите изпрали милиони в бутици

Бойко Найденов: Ще върнем поне част от откупите. Браво за операцията, каза Първанов. Атакували бандата, когато разбрали, че готвят ново отвличане. Трите къщи на ужасите били в Мърчаево, Долни Лозен и Западен парк

 „Монитор": Гонят Яне в коридора

Яне Янев остава в коридора на парламента, тъй като най-вероятно ще заключат стаята, която той и депутатите му ползват в момента. Кабинетът трябваше да бъде освободен още веднага след разпадането на парламентарната група на РЗС в началото на месеца. Тогава от вратата на стаята беше махната табелката на РЗС, но депутатите на Яне на практика продължават да ползват помещението. На председателския съвет в четвъртък веднага след сексскандала между Янев и Волен Сидеров е обсъдено доколко се полага стая в парламента на вече независимите народни представители от РЗС.

 „Монитор": Наглите обвинени за Гунински и Краус

Осем човека от групата на „Наглите", за които се предполага, че са ядрото на бандата, вече са с повдигнати обвинения за отвличанията на студента Румен Гунински и Михаил Краус. Това научи „Монитор" от източници сред разследващите. Прокуратурата е обвинила Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Културиста, Валентин Михайлов-Бореца, Кирил Киров, Тони Хамстера и още трима от членовете на бандата в организиране, ръководене и участие в престъпна група, занимаваща се с похищения.

 „Монитор": Труп на бебе изпадна от контейнер за смет

Трупче на новородено изпадна от контейнер за смет. Инцидентът станал на 15 декември. Случаят бе огласен от пловдивската полиция вчера. Мъртвото бебе е открито случайно от работник в екозавода по обяд на 15 декември. 50 тона пловдивски боклук бе изсипан за преработване от машините в предприятието край село Шишманци. Преди обаче сметта да достигне до машините, я сортират ръчно работници в екозавода.

„Сега": Държавата се отказа да брани тавана на пенсиите

Социалното министерство се е отказало да обжалва решението на Комисията за защита от дискриминация, че таванът на пенсиите представлява непряка дискриминация, установи "Сега". Делото трябваше да се гледа в понеделник във Върховния административен съд, но министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов е изтеглил жалбата.

От социалното министерство потвърдиха пред "Сега" информацията, но отказаха да посочат аргументите си. Новината беше изненада дори за хората от комисията. "Докато съдът не прекрати производството и не изтекат сроковете за обжалване на съдебния акт, с който е прекратено производството пред Върховния административен съд, няма как при нас да се върне преписката", обясни Есен Фикри от комисията по дискриминация. Чак след тази процедура решението ще влезе в сила. В него се казва, че по смисъла на Закона за защита от дискриминация се нарушава принципът на равно третиране спрямо лицата, чийто размер на пенсиите е ограничен до т. нар. таван. На Народното събрание се препоръчва да отмени разпоредбата, която го налага.

„Дума": Уличиха Бойко в лъжа и гаф

Лъжа и гаф на премиера Бойко Борисов лъснаха вчера. Депутатът от Коалиция за България Антон Кутев заяви в парламента, че кметицата на София официално е потвърдила, че фирмата на Стоян Сарийски - Стенли, "Бул лес Строй" участва в строежа на столичното метро като подизпълнител без конкурс. Фирмата доставя бетон и транспортни услуги. Преди по-малко от месец обаче, на 27 ноември, пред БНТ Борисов заяви буквално следното: "Стоян Сарийски няма нищо общо с метрото. БСП имат тактиката да прехвърлят своите недъзи върху другите."

Името на Стенли нашумя, след като Кирил Добрев призова медиите да проучат кой точно е Стенли и какви са връзките му с Борисов. В отговор премиерът призна, че Сарийски бил гадже на дъщеря му и той го е набил.

„Капитал": Най-важната среща на света

"Хората мислят, че това е среща за намаляване на вредните емисии. Не е. Това е среща, на която да се научим да споделяме ресурси. Ще ни се налага все повече в бъдеще." Думите са на проф. Кейтрин Ричардсън, която е един от водещите научни гласове по темата за климатичните промени.

И изглеждат верни - в последните две седмици светът се събра в датската столица Копенхаген, признавайки, че само заедно може да се справи с измененията в климата. Представители на 192 държави пристигнаха в Дания, за да търсят изход от проблем, който всички те без изключение вече признават за заплаха. Самият мащаб на подобно начинание го обрече на трудни и ужасно бавни преговори.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини