Общо седем гроба проучиха археолозите в средновековния некропол край Неделино

Изображение 1 от 3

    Общо седем гроба откри екипът археолози от Регионалния исторически музей "Стою Шишков" – Смолян при спасителните разкопки, които се проведоха край Неделино. Проучван беше средновековен некропол, който бе открит на около 1 км от родопския град при изкопни дейности в частен имот в местността "Барица". През март комисия, оглавявана от археолога Стоилка Игнатова – регионален инспектор в Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата, направи оглед на мястото и излезе със заключение, че трябва да се направят спасителни разкопки на некропола.
    "Първоначално, в следствие на изкопните дейности, са засегнати 4 гроба. При разкопките попаднахме на още три гроба. В три от гробовете имаше инвентар – това са характерните за Средновековието пръстени, обици, една огърлица в един от двата детски гроба. Новото е, че съпоставяйки данните от всички находки дотук, може да коригираме малко датировката на някои от гробовете, тоест в по-ново време, някъде около 12-ти -13-ти век. На този етап може да кажем, че това е един семеен некропол или на малка общност хора – малка махала, жителите на която са живеели в селище наблизо", каза ръководителят на екипа археологът д-р Николай Бояджиев.
    Инвентарът, намерен в некропола, ще бъде почистен и консервиран в лабораторията на РИМ "Стою Шишков" – Смолян. "Костният материал ще бъде изследван в Института по антропология. Взели сме няколко проби от тъкани за изследване. Датировката на некропола към момента е предварителна, лабораторните изследвания ще дадат заключителен резултат", поясни Бояджиев.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини