Съюзът на съдиите с остра позиция срещу избора на Сарафов за и.ф. главен прокурор

С назначаването на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор , Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) взе поредното срамно решение, тежко увреждащо авторитета на съдебната власт. Това се казва в становище на Съюза на съдиите в България (ССБ) до ВСС относно назначаването на Сарафов, публикувано на сайта на съсловната организация.

От ССБ настояват Пленумът на ВСС да проведе извънредно заседание и в съответствие със своите правомощия да определи временно изпълняващ длъжността главен прокурор на Република България. 

„През последния месец обществото стана свидетел на борба на групировки и властови центрове извън съдебната власт, извършвана с инструменти и средства на наказателния процес от ръководството на прокуратурата“, се казва в становището и се допълва, че в тази ситуация Прокурорската колегия е заменила „едно от главните действащи лица в този процес с друго, не по-малко дискредитирано“.

От ССБ припомнят, че срещу Борислав Сарафов към настоящия момент има постъпили две уведомления по реда на чл. 411а и сл. от НПК (относно наличие на законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник) за деяния, извършени в качеството му на заместник на главния прокурор и директор на Националната следствена служба.

Организацията на съдиите заявява още, че настоящият състав на ВСС е „морално делегитимиран и не притежава необходимия интегритет да проведе избор за нов главен прокурор“.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини