В Рудозем строят нов Център за спешна медицинска помощ

В Рудозем започна реализацията на дългоочакваният строеж на нов Център за спешна медицинска помощ, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Още преди 4 години Община Рудозем учреди правото на строеж в полза на Министерството на здравеопазването на обекта, на който в рамките на 3 месеца се очаква да бъде изградена изцяло нова сграда, чието оборудване е доставено преди повече от 2 години. В проекта е заложено изграждането на сграда на спешния център, козирка, дизел генератор и паркинг.

Новият център за спешна медицинска помощ в гр. Рудозем ще бъде на леснодостъпно място за нуждите на населението, каза кметът на родопската община Румен Пехливанов.

Възложител на строежа е Министерство на здравеопазването, а изпълнител е кърджалийската фирма „Меаца“ ЕООД. Строителният надзор е на шуменската фирма „Ди Ви Консулт БГ“ ООД.

Центърът се изгражда със средства от големия инвестиционен проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, по процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Регионална здравна инфраструктура“, която се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

Общият бюджет на проекта е 163 897 815 лева. По проекта, който трябва да свърши до края на тази година, се обновяват спешните отделения на 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и разкритите към тях 170 филиали (ФСМП) и 6 изнесени екипа.

Междувременно лабораторията в гр. Рудозем се сдоби с нов дигитализатор за рентгеновия апарат по предложение на кмета на. Общинският съвет задели 18 100 лв. за придобивката.

„Новата технология дава възможност за висококачествени снимки с висока резолюция, които могат да бъдат изпращани по имейл и да бъдат записвани на диск. Придобивката вече може да се ползва активно от всички пациенти“, каза Пехливанов.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини