В социалните мрежи тръгна петиция против изграждането на "Пилон Рожен". От РИОСВ-Смолян не открили нарушения при строителството

Започналите строително-монтажни дейности на Рожен по изграждане на 111-метровия пилон разбуни духовете в социалните мрежи. Голяма част от Роженските ливади са покрити с коловози, които тежките строителни машини са оставили след себе си. На мястото вече са изкопани основите, които се наливат с бетон. Това разгневи много смолянчани и общественици. Във фейсбук тръгна и петиция против изграждането на пилона и унищожаването на ливадите.

"От утре започва поредното наливане на бетон, а още не е дошъл реда за монтирането на самия пилон. Още техника, още по-дълбоки коловози или пък нови коловози. Друг е въпросът, че после, след събора, разни батки и не батки с джипки ще ходят с джипките точно до пилона, че нали за това са купени тези джипки, да газят гората. След това може и път да се асфалтира, за да могат повече хора с колите да стигат до пилоня. Та като бетонирахме Черноморието, защо планината да стои така, девствена. А, там има и чешма, на 200 метра от мястото на пилоня, това ще прилича и пилоня после, мръсен, и обрасал и ще си има табела за видео наблюдение с член и алинея по закон", е написал фотографът Пенко Чешмеджиев.

Още по-безкомпромисно е мнението на Любомир Гешев, чийто пост се разпространява масово в социалните мрежи: 

Набрах смелост и се качих с приятел на Рожен...

Вандал вилнее...кални коловози прерязват поляните...тежки машини ровят... Поразията е голяма...Дълго ще зарастват раните на Планината.

И никой не е в състояние да го спре...

Пилон...да събирал българите....Не Симеоне..твоят пилон не разделя, той разцепва българите...Сигурно пилон ще има...и кметът на Смолян вече изчислява колко хиляди ще дийдат...Сигурно ще дойдат ..и кебапчета и бира...Е .и ансамбъл Родопа Сеир ще има...И Лили Иванова ще пее за любов и раздели...

И се питам, защо не го поби тоя колец в средата на България, в родният ти Велико Търново...нали там е Царевец?...

Не ми говори за дати,метри и годишнини. Зад красиви думи, да криеш грозните си дела.

Престъпник си Симеоне...Поругаваш планината...Невежеството ти и комплекса за някаква значимост са достойни за изучаване в учебниците...

Знаеш ли какво е история, какво е символ...какво е святост..."

Ти си позволи от лакомия и простотия да поругаеш Памет и Святост!

За байряка искаш ли да поговорим?...Помниш ли на миналия Събор дето го просна на ската...колко метра та децата го направиха на пързалка...Закон има ,,,закон за Националният флаг, ама ти закони не преизнаваш...важен е бабаитлъка.И килепира.

От паметен Родов Събор, който възпява тъга, горест и Любовта на Рофинка, ти го превръщаш в Събор на овцевъда...

Запомни сребролюбецо - Господ Бог не даде в тия земи големи световни умове...даде Родопа Планина и Родопската песен..."

В същото време стана ясно, че на 12.06.2023 г., по сигнал постъпил от „Сдружение за дива природа Балкани“, експерти на РИОСВ – Смолян са направили проверка на извършване на строителство в района на Защитена местност „Рожен“. При проверката на място е констатирано, че се извършват строително-монтажни работи по реализация на инвестиционно предложение: „Изграждане на внушителен пилон с височина 111 метра“ с възложител Фондация „Наследство в бъдещето“, гр. Смолян.РИОСВ – Смолян се е произнесъл за реализацията на инвестиционното предложение, по реда на Наредбата за оценка за съвместимост. Със становище от Наредбата компетентният орган по околна среда е направил преценка, че така представено инвестиционното предложение не попада в обхвата на Закона за опазване на околната среда и предвид това не подлежи на процедура за извършване на задължителна оценка на въздействието върху околната среда) или преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС. Поземленият имот, в който се реализира инвестиционното предложение, не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и не попада в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини