От мрежата: Дебатът за "Пилон Рожен" роди и стихове

Продължава недоволството срещу строителството на "Пилон Рожен" . В социалните мрежи вече се появиха  стихове, включително и на родопски диалект, които изразяват възмущението срещу разораването на ливадите. Има и хора, които одобряват издигането на пилона. Според тях той ще се превърне в туристическа атракция за селфита. Други пък питат защо чак сега тръгва недоволството като почти година медиите оповестяват, че такъв строеж ще има и тече дарителска кампания. Трети се чудят защо никой не роптае срещу разораването на Перелик и Пампорово. Доста вкарват в спора и политически нюанси свързани с предстоящите местни избори или с това,че пилона се изработва в Турция. По-голямата част обаче смятат, че издигането на внушителния пилон е проява на псевдопатриотизъм, от който ще спечели пари инциатора. Хората изразяват мнение, че тези пари е трябвало да се дадат за спасяването на детски животи, за оправянето на пътищата в региона или за редица други каузи. Не липсват и такива, които призовават хората да се съберат на ливадите и с протест да спрат строежа.

Голям,велик мъж е Симеон!
И кауза си има- за ПИЛОН!
ОТ Арбанаси той дойдЕ
ливадите на Рожен да оре!
Докара багер,камион!
Велико дело-ще забиваме ПИЛОН!
И не какъв да е ПИЛОН ,
Пилон за милион!
А откъде ще събере парите?
Как от къде-от будалите!
Поддържат псевдопатриотите пилона!
С последни напъни да съберат милиона!
Милион за пилон на бетон!
А чувате ли Роженския стон?
Няма ги косачите,стадата
Багер грозно впил се е в земята!
И разкъсва минзухарената гръд планинска,
заради една идея ниЗка
грандоманска и ненужна!
Пъплят тирове и железа към Рожен!
Рожен е настръхнал и тревожен!
Той за гайди е,хорА и песни
а не за хора жадни за известност!
Пилон за селфита,
това ще стане,
но раната в снагата Роженска ще си остане!
Поляната стене,
но на Симеон не му дреме!......
Автор Мария Берова.
 
Толкова писах за това безумие!Сърцето ме боли,защото съм израснала на тези ливади!Аз съм от Соколовци!Събора беше празник за семействата!Ливадите се косяха през август и след като се прибереше сеното идваше събора,т.нар.от местните хора Патялей!Срещаха се родовете,провеждаше се надпяването!Хората бяха задружни, обединени и обичаха Родината си без да имат нужда от бетонни диреци!А сега заради егото на псевдопатриотите ливадите са изорани,наранени,осквернени!В следващите дни ще се изсипва бетон,ще се забият железа!Кажете хора кому е нужно това?Прави ли ви повече патриоти,обиквате ли повече Родината си?Но преди някой да започне тази грандоманска безсмислица,други са му позволили!Както казват родопчани "угодили са му на акъла"!Защо?На предишния събор имаше участници,които казаха че "за нищо на света повече няма да участват в този събор,с този организатор"!Сега са отново в списъка!Изводите сами си направете!
Мария Берова  
И с право...
Всички много обичат Родопите. И с право...Ето, всички сега ще се втурнат към Роженския събор, където ще се побие патриотарно най-високото знаме на пилон, не знам в света ли, на Балканите ли, а бе най-високото, най-високия...после към Гела и надсвирването с гайди. Всички искаме да стигнем на тези родни, традиционни, патриотични събития и пак с право! Но освен потури, гайди, ура, пиене, ядене и тежки маси, чевермета и прочие трябват и пътища, нали? От всякъде, от всички средства за информация непрекъснато ни говорят за пътна безопасност, камери дебнат повсеместно, глобите бележат ръст и всички ни призовават да бъдем отговорни... и с право! А къде е отговорността на АПИ, на държавата, която стопанисва пътищата? Тя с какво допринася за нашата безопасност на нас дето плащаме за нея - данъци, акцизи, винетни такси, тол такси и прочие... Как ТЯ, държавата осигурява и създава предпоставки за безопасно и безпроблемното ни пътуване?
Предлагам всички суми от глоби за превишена скорост да бъдат събирани единствено и само за подръжка на пътната мрежа - и първокласна и второкласната, че и третокласната. Всички ние зависим от качеството на пътя, от подръжката му и от наличието на такъв! Наше право е да има пътища!
P.S. Бедствието се случи на 11 декември 2021 г , а днес 19.06.2023 г пътят е повече от опасен.
Емилия Герзилова
Какво има общо пилона и знамето ,не си бършете мръсните ръце в националния флаг ,това е частна инициатива на родолюбиви българи,битовите проблеми и останали се решават на избори.
 
 
Общото е, че зад тази частна инициатива и родолюбие се крие една демонстративност на отечествени чувства. Няма лошо, но “всичко Мара втасала останало да се почеше“. Вие бихте ли се гордяли с едно знаме до което няма как да стигнете и всичко е потънало в разруха? Та нали и за него да се издигне трябват техника и пътища, по които да се стигне. Ами тези 40 хиляди мераклии за събор от къде ще минат и къде ще паркират - върху поляните, впрочем както винаги. Ами чужденците като гледат какво си мислят „Хвала на тия юначни българи - пътищата им никакви, ама байряка голям„ Ами мен ме е срам. Не знам за вас.
 
144 000 ЛВ. ЗА ПИЛОНА В РОЖЕН / Любомир Гешев/
ББР, РВД и всички горски стопанства са дарили 144 000 лв. за пилона в Рожен
Българската банка за развитие, всички предприятия, отговорни за управлението на горите, както и три транспортни държавни дружества са дарили пари за изграждането на прословутия 111-метров пилон на Роженските поляни.
Общата сума на даренията от държавни структури е за 144 000 лв.:
Най-голям дял е този на държавните горски предприятия - общо 120 000 лв, платени през април и май 2023 г. Най-много са платени от „Южноцентрално държавно предприятие“ гр. Смолян - 60 000 лв. Шестте дружества са под контрола на Министерството на земеделието и храните, което в този период се управляваше от Явор Гечев.
Трите държавни фирми-дарители са ДП "Ръководство на въздушното движение" с 5000 лв., "Пристанище Бургас" с 2000 лв и Национална компания "Железопътна инфраструктура" с 2000 лв. Прави впечатление, че и трите фирми са под контрола на Министерството на транспорта, което в служебния кабинет на Гълъб Донев се управляваше от Христо Алексиев.
ББР е дала 15 000 лв. с ДДС с решение на управителния съвет на банката от края на февруари 2023 г. Неин принципал е Министерството на иновациите и растежа, което се ръководеше от Александър Пулев в служебния кабинет.
Това става ясно от информация на правителствената пресслужба по запитване на "Булевард България".
Въпреки че логото на "БДЖ Пътнически превози" беше поставено в списъка на дарителите за инициативата за пилона на Рожен, нито пътническото, нито товарното подразделение на държавните железници са дарявали пари или други форми на дарения.
За сметка на това - в сайта липсваше каквото и да е споменаване на държавните предприятия под контрола на Министерството на земеделието и горите, които явно са платили най-голяма сума.
Според първоначалната заявка на организатора на изграждането на пилона в Рожен Симеон Караколев - цялата сума за поставянето на съоръжението (формално набирана с дарения) трябваше да е 1 милион лева. Оказва се, че почти 15% от тях са дадени от бюджетите на държавни структури, чиято дейност няма нищо общо със събора в Рожен.
От отговора на Министерски съвет става ясно още, че почти цялото узаконяване на металната конструкция е минала през община Смолян.
Единственото съгласуване с централната администрация е през РИОСВ - Смолян, където е установено, че няма нужда от оценка за въздействието на околната среда, защото ливадата е извън защитена екозона.
Поземленият имот 67965.5.89, с. Соколовци, общ. Смолян, е частна собственост на Сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“, които са и идеолози на изграждането на пилона.
МРРБ не е издавало разрешения за строеж - това е направено на 7 юни 2023 г. от главния архитект на община Смолян.
Дарителската кампания за изграждането на пилона обаче започва още през ноември 2022 г. Преди да има разрешение за строеж, в края на март е пусната и DMS кампания. През нея са събрани само 2095 лева - малка сума на фона на бюджетните средства, отделени по време на служебния кабинет.
"По справка в кадастралната административна информационна система на Агенцията по геодезия картография и кадастър, поземленият имот, засегнат от строителство по проект "Пилон Рожен" в местността около връх Рожен, е земеделска територия.
Предвид, че имотът не е горска територия, за него не се прилагат разпоредбите на Закона за горите и Изпълнителна агенция по горите и нейните структури не са компетентни органи, допускащи строителство на посоченото съоръжение.
Обектът е 5-а или 6-та категория, поради което контролът по изграждането е от компетенцията на община Смолян, която би следвало да удостовери, че проектът отговаря на изискванията за безопасност", се казва още в информацията на Министерски съвет.
 

Пилон Рожен ще е най-високия в Европейския съюз и ще бъде поставен на внушителната надморска височина от 1430 м. Така националният флаг на България ще се развее на най-високия пилон на най-високото място в цял свят!  

Изборът на височина на пилона от 111 метра не е случаен  – 111 000 квадратни километра е площта на България.  

Трите единици символизират пробуждането на духа, а новото начало, от което имаме нужда днес, е въплътено в цифрата 1.

 
  • Вuсочuна – 111 м
  • Дuамеmър основа – З м
  • Диамeтъp връх – 0.75 м
  • Тегло – 55 тона
  • Конструкция – 13 секции с gължuна om 8 go 12 м
  • Транспорт – З uзвънгабаритни композиции u 8 стандартни тира 
  • Монтаж  Вuсочuнен кран 500 тона със 70 м сmрела
 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини