Премиерът Денков в Пампорово: Все още се обсъждат имената на новите областни управители

 Близо 25% увеличение на средствата за общините залага в новия държавен бюджет министърът на финансите Асен Василев. Това обяви премиерът академик Николай Денков пред кметовете, участващи в конференцията на Националното сдружение на общините в Република България, която се проведе в Пампорово. 
 Повече от час министър-председателят и кметовете дискутираха взаимодействието между местна и централна власт. Градоначалниците поставиха редица проблеми. Един от основните беше свързан с все още неприетия бюджет на държавата.
"Бюджетът закъсня изключително многоу това е един от редките случаи, в които в средата на годината ще приемаме бюджет, който ще влезе в действие от 1 август, ако всичко е наред, което е закъснение с повече от половин година. Нашият разчет е на 3 юли да бъде приет в Министерски съвет, за да има достатъчно време да бъде приет до 31 юли. Общият процент на увеличаване на субсидията, изобщо на разходите, които са свързани с управление от общините е почти 25 процента, над 24 процента. Така че ще има доста сериозно умеличение на бюджета там, където е възможно. Разбира се има приоритети, но аз бих оставил финансовия министър да представи бюджета във вида в който го е подготвил.", каза премиерът Денков
 Относно мерките, които правителството взема за наводнените региони, академик Денков каза че този път всички институции заедно с кметове и областни управители са действали изключително координирано и са овладели ситуацията. По думите му проблемът е, че комисията по бедствия и аварии се събира само след като се случи някакво бедствие.
" Министърът на вътрешните работи, който е ръководител на тази комисия пое ангажимента най-късно до края на месеца тя да има заседание, но това заседание трябва да бъде на база на събраната информация. Няма смисъл от заседание на комисията без да е ясно точно какви са разчетите, точно какво трябва да се ремонтира", разясни премиерът. Той коментира и последните сътресения в съдебната власт.
"Смятам, че Висшия съдебен съвет трябва да направи най-доброто, за да избере най-качествените хора, както по отношение на експертиза, така и по отношение на морални качества. Дали го е направил аз не се наемам да преценя. Това, което смятам е, че всяка политическа партия, включително и президента имат право да изразят тяхното становище в това отношение. В края на краищата решенията се вземат във Висшия съдебен съвет.", допълни още Денков
Все още се обсъждат имената на новите областни управители, каза още министър-председателят, като уточни, че той лично смята квотния принцип за грешен. Затова се търсят консенсусни лица.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини