Депутатите удължиха срока за предлагане на кандидати за управител на БНБ на 14 дни

Депутатите удължиха срока за предлагане на кандидати за управител на Българската народна банка (БНБ) от седем на 14 дни. Промяната в приетото по-рано днес решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на БНБ и избор от Народното събрание беше приета със 128 гласа „за“, 1 „против“ и 12 въздържали се.

Предложението да се удължи срокът за предлагане на кандидати за управител на БНБ беше направено от Бойко Борисов и Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС и включено в дневния ред по предложение на председателя на Народното събрание Росен Желязков. Като аргумент вносителите посочват, че така ще се даде повече време на кандидатите да подготвят необходимите документи за кандидатстване. 

По-рано днес от депутатите приеха в процедурните правила, че предложения за управител на БНБ се правят от парламентарните групи в седемдневен срок от приемането на тези процедурни правила от Народното събрание. От ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“ не участваха в гласуването на процедурните правила, както и на тяхната промяна. Сутринта те обявиха, че няма да влизат в пленарната зала днес.  

От "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане" коментираха, че ако ПП-ДБ са били в залата, нямало да мине решението за приемане на процедурни правила за избор на управител на БНБ. Тошко Йорданов (ИТН) посочи, че вчера на бюджетна комисия ПП-ДБ най-много "вдигали аларма" за сроковете, а в момента не са в залата. По думите му това е прекрасен пример как коалиционните партньори си помагат, защото с тяхната липса в зала и негласуване минават нещата на ГЕРБ. Цончо Ганев от "Възраждане" посочи, че отсъствието на ПП-ДБ е дало възможност ДПС и ГЕРБ да прокарат това, което ще се случва в БНБ.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини