74 пълни шестици от държавните зрелостни изпити в региона на Хасково

4,09 е средният резултата за област Хасково от всички зрелостни изпити, положени от 12-класниците. По данни на Регионалното управление по образованието през тази година зрелостниците са се представили по-добре от миналата на изпита по български език и литература, който се проведе първи и е задължителен за всички. Средният общ успех по БЕЛ е 3,72. Този резултат изтегля региона от 19-о място през 2022 година до 13-о през тази година сред всички 28 области в страната. Няма нито една шестица, формирана от пълни сто точки. Двойките са 250.

Най-високият среден резултат от зрелостния изпит по БЕЛ са постигнали абитуриентите от Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково.

Директорът на РУО-Хасково Веселина Павлитова коментира, че по-добрите резултати през тази година се дължат на факта, че след анализ в края на предходната учебна година и на база постигнатото от учениците на ДЗИ, са набелязани мерки, които са изпълнени през настоящата учебна година. Част от тях са свързани с помощ от експертите от РУО в работни срещи с преподавателите от всички училища в региона. Тя отбеляза и усилията на преподавателите в региони с повече на брой билингви ученици.

Роля за по-високия резултат е изиграла и цедката за допускане на матурата. Над 300 са недопуснатите до явяване зрелостници.

5, 64 е средният успех от ДЗИ по английски език ниво Б1.1 е, 4,60 е от ниво Б2. В региона, положилите ДЗИ по математика дават среден резултат от 3,83. 5,31 е той по информатика. Доста високи са резултатите на положилите матура по химия- 5,42. 

На държавните изпити за придобиване на професионална квалификация по проект средният резултат на учениците от областта е 4,99. На същия изпит, но положен с писмена работа, резултатът е 3,63, а на този с тест е 4,45, което също е много по-добро ниво в сравнение с миналата година.

413 са слабите оценки по всички предмети, по които са положени зрелостни изпити на фона на 1305 явили се. Голяма част от тях са на положили изпит, които са скъсани и в предходни години.

74 са пълните шестици. От региона на Хасковска област обаче няма ученик, който да кандидатства за национална диплома с две пълни отлични оценки от матурите.

Всички, които не са били допуснати до матура или такива, който са със слаби оценки, подават документите си за ново явяване за сесията август-септември от 26 юни до 7 юли.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Ру
    РУО ЛИ?
    11 -1
    21:10, 27 юни 2023
    Нека си се похвалят сами, че отдавна няма кой да си ги похвали! Браво на учениците и преподавателите!
  • 2
    Мо
    МОН
    3 -2
    02:37, 28 юни 2023
    Госпожа Павлитова е учител с дългогодишен опит,и е наясно откъде и как се постигат успехи когато някои са явява на изпит не зависимо по какво е този изпит,но няма как трябва да каже някоя смешка за да оправдае сегашното си роботно място и заплата за да угоди на работодателя си в случая министерство на образованието и науките.
    • Iv
      ivo
      3 -2
      15:27, 28 юни 2023
      Много тъп коментар! Чудя се, дали не е написан от една бивша началничка, начална учителка , която не може да приеме факта, че вече е пенсионерка!? То и Павлитова да махнат нея няма да върнат! Толкоз!
    • Мо
      МОН
      2 -2
      19:27, 28 юни 2023
      ivo, Ти нали си много умен мисли си каквото искаш,ivo дерзай.
  • 3
    Г-
    Г-н Павлов
    2 -2
    12:34, 28 юни 2023
    Какъв учител е била Павлитова, по какво е преподавала, в кое училище? Някой ако знае, да пише!
    • Уч
      ученик на госпожа Павлитова
      3 -2
      13:30, 28 юни 2023
      Госпожа Павлитова е била учител във вече не съществуващото училище ..Млада Гвардия" там и е започнала и кариерата като млад учител (този техникум се помещаваше се на първия етаж на спортно училище в град Хасково,а сега е слято в Механотехникума но преди 30 години бяха два отделни техникума ) също така е преподавола; и в ПГМЕТ "Стойчо и Кица Марчеви"'- град Хасково или по на кратко Механотехникум и в други техникуми по механоелектротехника като преподавател по техническо чертане и технология на металите и машиностроенето.И е преподавател с над тридесет годишен опит.Това стигали ви като информация.
  • 4
    Виж си коментара, прегледай го 100 пъти и да разбереш колко си тъп! Какви преподавателски 30 години от тази баба бе глупак? Все е била по перваза в РУО! Сега пък........, хм...., ШЕФ!!! Научи се да смяташ и да се запознаеш с " професиите " ! Няма лошо да си неинформиран, но да си тъп вече си е проблем и то голям!
    • От
      От ученика
      2 -2
      21:45, 28 юни 2023
      Господин умник по леко с нервите и завистта,че ще остарееш бързо,а между другото напиши си адреса,и аз ще дойда лично да ми кажеш очи в очи колко съм тъп,и не информиран.
  • 5
    До
    До ученика
    2 -2
    21:55, 28 юни 2023
    А имаш ли смелост да напишеш ти на кой адрес си, че аз по-бързо ще дойда или ще се покриеш веднага! Хайде сега да те видя " отворко " ! Май ще изчезнеш бързо от нета?! Чакам!
    • От
      От ученика
      2 -2
      23:21, 28 юни 2023
      Яснен си ми.Жив и здрав да си и дишай дълбоко.Сбогом
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини