Регионалната здравна инспекция в Перник има кампания за безплатно скринингово изследване за хепатити B и С

През тази седмица Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Перник ще направи кампания за безплатно скринингово изследване за хепатити B и С, съобщиха от институцията.

Инициативата е в изпълнение на дейностите по Националната програма за превенция и контрол на вирусни хепатити и във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли. В кампанията си партнират сдружение "ХепАктив", Световната здравна организация и Министерството на здравеопазването.

Всеки делничен ден от 09:00 до 12:00 ч. в лабораторията на РЗИ - Перник ще се извършват бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностен антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С. Прегледите са анонимни и доброволни, а от тях може да се възползва всеки желаещ.

Тазгодишното мото на Световния ден за борба с хепатита е "Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки". Акцент в кампанията се поставя върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини