Кулминация на проявите в Месеца на Турция-симфониците от Одрин покориха кърджалийската публика

Изображение 1 от 2

    Като кулминация на проявите в рамките на „Месец на Турция в Кърджали“ до тук определи кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис концерта на Балкански симфоничен оркестър към Тракийски университет в Одрин и атрактивното изпълнение на дервиш под ритъма на музиката изпълнена от симфониците. Многобройната публика в парк Арпезос Север чу майсторски изпълнени творби на Моцарт, Хачатурян, Й.Щраус, Юнус Емре, Исмаил Деде Ефенди. Изненадващо за мнозина прозвуча и „Дайчово хоро” на Ц. Петков.

    Официални гости на концерта бяха генералният консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, ректорът на Тракийският университет в Одрин проф. д-р Ерхан Табакоглу, кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис, заместникът му Тунджай Шюкрю, секретарят на общината Себахатин Риза, районният мюфтия Басри Еминефенди и отец Петър Гарена.

    Приветствие към стотиците, присъстващи но концерта поднесе кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис. В него той припомни за отминалите прояви в програмата на Месеца на Турция в Кърджали и посочи какво още предстои. „След този уникален концерт, който очаквам с голямо нетърпение, в рамките на Месеца на Турция в Кърджали предстоят още десетдневката на турското кино и традиционното ашуре, което организираме с побратимената ни община Осман Гаази – Бурса”, каза кметът на Кърджали. Той изказа благодарност на съорганизаторите на Месеца на Турция в Кърджали – посолството на Турция в България и генералното консулство в Пловдив, както и на побратимените на Кърджали общини в южната ни съседка. Отправи специални благодарности към ректора на Тракийския университет в Одрин проф. д-р Ерхан Табаоглу, благодарение на когото е станал възможен концерта на Балканския симфоничен оркестър.

    От своя страна проф. д-р Ерхан Табакоглу благодари за поканата за участие в Месеца на Турция в Кърджали и предаде поздрави на жителите на Одрин към кърджалийци.  „Тракийският университет в Одрин има общо 42 500 студенти. Сред тях и 5000 чуждестранни. Имаме ползотворни контакти с почти всички университети в България. Реализирали сме много общи проекти чрез европейски фондове, както и реализирани проекти с община Кърджали. Целта ни е да се задълбочават добрите приятелски отношения между България и Турция. В тази връзка е  и тазвечершният концерт на Балканския симфоничен оркестър.  Вярвам,  че ни очаква една незабравима вечер.”, каза проф. д-р Ерхан Табакоглу.

    Присъстващите на концерта бяха поздравени и от гетнералния консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю. В него той изтъкна големия принос на Тракийския университет в Одрин за развиване на добрите отношения между България и Турция. За пореден път той предаде поздравите на посланика на Р Турция в София Айлин Секизкьок към всички кърджалийци и гости на града.

    По рано днес във фоайето на община Кърджали беше открита изложба от картини на студенти и преподаватели от Факултета по изящни изкуства в Тракийския университет в Одрин, като изложбата откри кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис, а в церемонията участва и ректора на престижното висше учебно заведение проф. д-р Ерхан Табакоглу.

    По-късно в Парк Арпезос Север, преди концерта на Балканския симфоничен оркестър, кърджалийци станаха свидетели на уъркшопове по стрелба с лък, турски народни танци и изкуството Ебру/техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на създаденото цветно изображение върху хартия/плат, с водещи от Тракийския университе – б.р./

    Кметът на Кърджали доц. д-р прояви завидни умения в рисуването с техниката Ебру, като асистираше на малко момиченце да изобрази Мики Маус. Оказа се, че го прави за първи път. Примерът му бе заразителен, тъй като умения в Ебру демонстрира и ректорът на Тракийския университет Ерхан Табакоглу.

    И двамата се оказаха твърде умели и при стрелбата с лък, като тук към тях се присъедини и генералния консул в Пловдив Корхан Кюнгерю.

    Това съобщиха от Община Кърджали.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини