"Имам малко дете, жена ми чака на мен", казал Георги в съда след нападението

"Моля да се измени мярката ми за неотклонение. Да не съм задържан, защото няма да преча на разследването по делото. Не съм виновен, искам да се разбере всичко. Имам малко дете и ме чака, жена ми чака на мен и, затова искам да ми се смени мярката". Това е обяснил обвиняемият за жестоката агресия към 18-годишно момиче Георги Георгиев пред съда преди месец.

"Считам, че определението на Старозагорски районен съд, което е взета мярка за неотклонение "Задържане под стража" по отношение на обв. Г. Г., е незаконосъобразно и не следва да бъде потвърдено, тъй като от събраните по делото доказателства, в частност от изготвената съдебно-медицинска експертиза, е видно, че на пострадалата не е причинена средна телесна повреда, каквото е обвинението за извършено точно такова престъпление. Ако се касае за извършено престъпление лека телесна повреда, вероятно то би било от частен характер, поради което считам, че следва да бъде отменено определението”, заявява прокурорът в началото на заседанието.

На 5 юли прокуратурата е поискала от съда обвиняемият с инициали Г.Г. за обезобразеното 18-годишно момиче в Стара Загора да не бъде задържан за постоянно под стража. Това става известно от протокола от съдебното заседание, проведено на същата дата пред тричленен състав на Окръжния съд в Стара Загора, с който "Дневник" се е запознал. Съдът освобождава Георги Георгиев, без да му налага мярка.

След като случаят стана публичен в петък (28 юли) и предизвика силна обществена реакция, институциите се активизираха през уикенда и фокусът беше съсредоточен върху решението на Окръжния съд - защо е приел експертизата за "лека телесна повреда" и е пуснал обвинения, защо не е отчел "особена жестокост" и какво е можел да направи.

В медийните си изяви в неделя и в понеделник, представителите на прокуратурата не споменаха, че неин представител (и то заместник окръжен прокурор) е посочил, че задържането под стража е "незаконосъобразно" и че според събраните доказателства не е причинена "средна телесна повреда".

Съдиите на брифинг в понеделник се оправдаха изцяло със съдебно-медицинския протокол и заключението му за "лека телесна повреда", но не коментираха искането на прокуратурата по делото, по което са се произнесли.

От съдържанието на протокола, който не беше публикуван досега, се разбира, че

И прокуратурата, и съда са приели, че няма средна телесна повреда

Тъй като това дело е само за гледането на мярката, а основното досъдебно производство за самото престъпление е за средна телесна повреда - в неделя от прокуратурата съобщиха, че поддържат това обвинение срещу Георги Георгиев, а мотивът е ревност.

От протокола се разбира още, че адвокатът на Георгиев, пледира, че някои от нараняванията на момичето, може да са били причинени от самата нея, намеква и че има данни тя да е наркозависима.

"Безспорно, начинът на извършване на тези наранявания е изключително жесток, като, това обстоятелство, наред с предишните осъждания на обвиняемия за квалифицирани леки телесни повреди, сочи и на реалната опасност същият да извърши престъпление. Последните факти разкриват жалбоподателя и като личност с висока степен на обществена опасност, склонен към прояви на тежка физическа агресия", записват съдиите. Те се мотивират, че за да го задържат трябва освен да има доказателства за извършителството, да е доказано, че са "налице данни, че деянието е такова, което се преследва по общия ред".

След тайно съвещание - съдът постановява решението си. Те приемат, че е доказано, че именно Г.Г. е извършител на нападението.

"Това е така, тъй като мерките за процесуална принуда, в това число и всяка мярка за неотклонение, могат да бъдат взети спрямо обвиняемото лице само в рамките на наказателно производство за деяние, което се преследва по общия ред", става известно още от протокола.

И прокуратурата, и съдът по мярката приемат, че Георгиев е извършителят

"Споделят се изцяло изводите на първоинстанционния съд за това, че анализът на доказателствената съвкупност, събрана до момента, позволява да се направи извода, че не друг, а обвиняемият Г. Н. Г. е причинил на пострадалата множеството наранявания по главата, крайниците и тялото, описани в постановлението за привличане.

Опровергава се тезата на Г., че през цялата инкриминирана вечер е останал в дома си. Въпреки че липсват други очевидци на извършеното изключително тежко нападение и нараняване на Д. М., освен самата пострадала, по делото са събрани достатъчно косвени доказателства, чийто анализ сочи като автор на нападението и причинените увреждания именно обвиняемият Г.", заключава съда.

В протокола и решението на съдиите има кратко заключение по експертизата и обвинението, което е "юридическо" (на няколко пъти през последните дни магистратите споменаваха за разликата между "житейско" и "юридическо" тълкуване на ситуацията):

"В конкретния случай, от заключението на СМЕ на живо лице се установява, че множеството описани увреждания на пострадалата Д. М., колкото и многобройни да са, засягайки, както главата, така и тялото и крайниците на същата, ако и да сочат на жестоко по своя характер деяние, в крайна сметка поотделно и в съвкупност, са причинили на М. ВРЕМЕННО РАЗСТРОЙСТВО НА ЗДРАВЕТО, НЕОПАСНО ЗА ЖИВОТА. По своя медикобиологичен признак, тези увреждания сочат на причинено разстройство на здравето на пострадалата по смисъла на чл.130 ал.1 НК.

Досежно претърпяното мозъчно сътресение експертът съдебен медик не се е ангажирал да посочи, че същото е причинило разстройство на здравето, временно опасно за живота, поради липсата на доказателства за максималната тежест на това увреждане, която единствено би позволила очертаването на подобна медицинска характеристика на това увреждане.

Липсата на спомен за претърпяното от М. сама по себе си не сочи на такова увреждане, още повече, че след известно време пострадалата сама е станала, излязла е от апартамента и е посетила съседка от долния етаж, за да потърси помощ.

Изложеното по-горе сочи, че извършеното от жалбоподателя престъпно деяние се преследва по реда на частното обвинение, което не позволява спрямо същия да бъде взета каквато и да е мярка за процесуална принуда, включително и "Задържане под стража".

В неделя от прокуратурата съобщиха, че на момичето са нанесени 21 прободни рани по тялото, потвърдиха и за счупен нос, остригване и наранявания по главата от машинката. Първоначалната преценка за "средна телесва повреда" е била заради мозъчно сътресение и че жертвата е изпаднала в безсъзнание след юмручни удари по главата - това е по нейни показания и престоят разпити на свидетели, за да бъде потвърдено.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини