Хасково изпрати подкрепата си към малтретираното момиче от Стара Загора и протестира срещу насилието

    Подкрепа към зверски малтретираното 18-годишно момиче от Стара Загора изпратиха хората от Хасково и поискаха справедливо наказание за сочения като неин насилник. След побой, при който му е счупен носа, момичето е рязано с макетно ножче, а главата му обръсната и наранена. Обвиненият за зверството Георги Георгиев, с когото  са имали връзка от няколко месеца, бе първоначално пуснат от ареста, вчера отново задържан под силния обществен натиск, а днес съдът постанови задържането му под стража.

    Точно в 18 часа пред съдебните палати в цялата страна тази вечер хората организираха демонстрации и показаха съпричастност към хилядите протестиращи от Стара Загора, към които се присъедини и кметът на града Живко Тодоров. Десетки хасковлии също се събраха тази вечер пред съда. Мотористите от двата местни клуба са в основата на протеста. До затваряне на улици и спиране на движението не се стигна.

    "Подкрепяме пострадалото момиче, защото това, което е преживяла е ад. Дано правосъдието да възтържествува, защото стореното с нея не може да се определи като лека или средна телесна повреда, това е тежко насилие", коментираха мотористите.

    „Говори днес, за да има утре! 400 шева-присъда за цял живот“ , гласяха някои от плакатите, които протестиращите държаха в ръцете си. Пред Съдебната палата беше и екипът на „Х&Д Джендър Перспективи“-неправителствената организация, която в региона работи с жертви на домашно насилие.

    Тук сме, за да кажем, че трябва да се спре насилието и към мъже, и към жени. Не бива на свобода да продължават да се разхождат хора, които посягат на други хора със жестокост, казаха от протеста. На него хората припомниха и други случаи у нас, при които вследствие на търпимост на домашно насилие и мудна реакция на властите, са загубени животи.

    Част от протестиращите изразиха мнение, че трябва да се търси сметка и от правосъдието за действията на магистратите по случая в Стара Загора.

    Като част от недоволството бяха и група младежи. 21-годишната Виктория Гогова, която е категорична, че правосъдието трябва да се стовари с пълна сила върху насилниците. По думите й трябва да има повече гласност на случаите, в които млади жени стават жертва на по-възрастни мъже и присъствието й пред Съдебната палата в Хасково, е именно опит да се даде повече подкрепа за това. Според нея, насилниците над жени, са травмирани хора, които вероятно не са получили любов и грижи в семейната си среда още като малки.

    В подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора Виктория изпрати послание:“Да знае че не е сама! Тук сме и я подкрепяме!“, а към връстниците си от цялата страна -да са по-човечни и да се уважават един друг.

    „Ако губим уважението си един към друг, ще продължаваме да ставаме свидетели на ситуация, като тази в Стара Загора“, смята 21-годишната Виктория Гогова.

    По-късно протестът беше подновен. В първоначално обявения час 19 пред Съдебната палата дойдоха още хора, които със скандиране "Зад решетките" направиха шествие по част от бул. "Раковски", ул. "Дунав" и през кръстовището на Зеленчуковия пазар се върнаха обратно. По маршрута движението беше спирано поетапно. Част от мотористите също вдигнаха шум из улиците в подкрепа на протеста срещу насилието.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини