Български пожарникари тръгнаха към Гърция, сборният пункт бе в Кърджали

    „Основният проблем е в района на Александруполис, така че колегите, когато пристигнат там и се регистрират в Центъра за допълнителни сили и средства ще им бъдат поставени задачи“, посочи директорът на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението гл. комисар Александър Джартов.

    По думите на гл.комисар Джартов гръцката страна е поискала помощ през вчерашния ден. Днес от сборния пункт в Кърджали през ГКПП“Маказа“ за Гърция потеглиха пет пожарни автомобила, от които два за транспорт и един за управление на тези сили, както и 36 пожарникари от Шумен, Благоевград, Габрово, Перник, Кюстендил и София.

    „Всички огнеборци имат опит в гасенето на горски пожари. На този етап заминават за една седмица. В зависимост от това как ще се развият нещата, ще преценим дали да бъдат ротирани или да продължат още една седмица“, допълни пожарникар №1 на България.

    „Ние сме сигурни в нашите сили и средства, а също така че гръцките колеги правят всичко възможно да потушат пожара и ние ще бъдем едно допълнение към тяхната работа“, заяви ръководителят на екипа комисар Валентин Василев, който е директор на пожарната в Благоевград.

    За момента няма опасност пожарът да се прехвърли на българска територия. Превантивно се правят просеки с булдозери. Ситуацията в нашата страна пък е сравнително спокойна. Дежурят 1040 пожарникари в страната, които разполагат с 600 пожарни автомобила, допълниха още от ГДПБЗН.

    Мария Милчева

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини