Чавес обяви девалвация. Венецуелци пазаруват панически

Националната валута на Венецуала - боливар, ще бъде девалвирана с най-малко 17% за пръв път от 2005 г., обяви президентът на страната Уго Чавес в петък вечерта, съобщават световните агенции.

Стойността на боливара се определя с правителствена наредба, като валутата ще бъде обезценена от сегашната си стойност от 2,15 боливара за долар до 2,60 боливара за единица от американската валута за „приоритетните” вносни стоки, коментира Би Би Си.

Въпреки това боливарът ще бъде девалвиран с 50% за стоки, за които се приема, че не са от първа необходимост.

Чавес беше под натиск да обезцени боливара, за да увеличи приходите от продажбата на петрол. В момента Венецуела е изправена пред инфлация от 25% и намаляващи приходи в чужда валута.

Часове след като Чавес обяви девалвация на националната валута, венецуелците се втурнаха да пазаруват панически, съобщи Ройтерс.

Чавес оповести девалвацията в петък вечерта, докато по-голямата част от гражданите наблюдаваха бейзболен мач. Но на сутринта след като научиха новината от вестниците и радиото, обсадиха магазините за електроника и започнаха да изкупуват вносните телевизори и компютри в очакване в понеделник цените да скочат двойно.

Опозиционните политици се възползваха от възможността да разкритикуват икономическата политика на президента левичар, като кметът на Каракас Антонио Ледесма прогнозира, че стандартът на живот ще падне рязко.

Правителството призна, че цените ще се вдигнат, но увери гражданите, че това ще става плавно.

Контролираните от държавата медии избягват да използват понятието "обезценяване", предпочитайки думата "коригиране".

Една от подкрепящите Чавес радиостанции отговори на критиките срещу мярката, като пусна популярна аржентинска песен със заглавието "Малоумник".

Рязкото намаляване на приходите от петрола е една от основните причини за подкопаването на боливара, посочва Ройтерс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини