Иво Никодимов: Голяма вероятност за опити и други да бъдат "изчистени" след убийството на Алексей Петров

Трябва да бъдат разследвани мотивите за убийството на Алексей Петров, защото са от ключово значение и се надявам, че службите ще имат достатъчно достоверна и подробна оперативна информация. Ако те знаят мотивите, това би им позволило да направят много внимателен и добър анализ и да вземат необходимите мерки, за да предотвратят следващи убийства - това коментира в студиото на "Денят започва" журналистът от БНТ Иво Никодимов.

"Да засекат подготовка за следващи убийства, да засекат евентуално и следващи мишени след покушението срещу Алексей Петров. Наред с поръчителите и изпълнителите на тази мокра поръчка е изключително важно да бъдат ясни мотивите. Те може да са свързани с хора, както извън страната, т.е. да е поръчан зад граница, така могат да бъдат свързани и с процеси вътре в страната и именно поради тази причина е важно тези мотиви поне на оперативно ниво и на оперативна информация да бъдат ясни за разследващите", поясни Никодимов.

Според него, вероятно има елемент на подценяване на мерките за сигурност. За първи път видяхме, че Алексей Петров не се движи в брониран автомобил - нещо, което е абсолютно непривично. Освен това, според информацията, която се събира, на около 30-40 метра от него и въпросната жена са били неговите охранители, което също е доста сериозно разстояние, при което в една подобна ситуация трудно би могло да се реагира.

Интересно е подбрано и мястото на покушението, вероятно някой доста сериозно е проучвал и възможностите за оттегляне на извършителя на убийството са изключително големи бързо да се стигне до Черни връх, а оттам до Дупница или Перник, от където дори може да се напусне и страната, каза още Иво Никодимов.

Според него, е голяма вероятността да има опити и други да бъдат “изчистени”.

“Трябва да се търсят връзки между убийството на Къро и убийството на Алексей Петров. След убийството на Къро започва сериозно преразпределение на бизнеса, който той контролираше. Сега ще започне сериозно преразпределение на пластовете и на сферите, които Алексей Петров контролираше. Той беше човек с изключително много информация, която е позволявала да бъдат направлявани определени процеси - обществени, а може би и политически. Така че ще има сериозно разместване на пластовете и борба кой да заеме неговото място”, обясни журналистът.

По думите му, убийството е подготвено и извършено по начин, който максимално да затрудни разследването и да бъдат открити и извършителя, и поръчителя:

“Най-вероятно поръчителят няма пряк контакт с извършителя - поръчката стигнала до извършителя чрез няколко посредника”, предположи Никодимов.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини