Железничари блокираха централна гара

Около 50 души от нощната смяна в БДЖ се събраха на Централна гара в София, а сутрешната смяна отказа да започне работа.

За момента обслужването на влаковете не е спряно. Протестът е спонтанен и не е организиран от синдикатите. Железничарите недоволстват, защото не са получили заплатите си за ноември.

14 500 души от БДЖ не са си получили заплатите, ако стачните действия продължат и следобед – ще има забавяне в движението на влаковете, каза пред Агенция „Фокус” Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ. Според него не може да се каже, че в момента не е засегнато движението на влаковете, тъй като маневреният персонал е този, който прави прегледа на влаковете.

„Ако сутринта не е имало проблем, ако продължи протестът на колегите от гарата, ще има сътресение по движението”, заяви Бунев.

„Поискал съм спешна среща с ръководството на БДЖ, която ще се проведе утре от 10.30 часа. Имах неофициалното уверение, че се очаква днес или утре парите да бъдат платени, но те не бяха. Тези срещи приключват с протокол и искам да стане ясно на всички работещи, какви са точните ангажименти на едната и на другата страна”, посочи Бунев. Общият размер на сумата, който трябва да бъде платен, е около 10,5 млн. лв. Бунев каза още, че ноемврийските заплати на НКЖИ са платени между Коледа и Нова година.

"Има график за изплащане на работните заплати, подписан от министъра на транспорта със синдикатите, за да се изплатят заплатите. До края на деня ще проверя и изясня случая." Това каза Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика по БНТ, цитиран от БГНЕС.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини