Проф.Николай Овчаров обяви края на тазгодишния археологически сезон на Перперикон

Изображение 1 от 2

    „Имаме няколко сигурни култови сгради - храмове, със сигурност има поне още два под земята. Оказа се, че още III в. нататък започва да се застроява само с култови сгради. Преди всичко се е вижда нимфеума, цистерна с вода с храм над него, посветен на нимфите. Вляво са били мавзолеите – кръгли и правоъгълни, по-нагоре са храмовете. Храм на Митра, на предците, на Тракийския конник и на виното“, посочи проф. Николай Овчаров на финала на тазгодишния археологически сезон на Перперикон. Проучванията са съсредоточени в южният квартал на древния град, където се копае от 7 години насам.

    „През III – IVв. се развива цял комплекс храмове, който не е проучен напълно. Те са били построени стъпаловидно, на тераси и погледното от юг се вижда цяла система от тях, обединени от храма на тракийския конник. По-късно сградата на тракийския конник е изцяло преустроена и превърната в резиденция на епископите на Ахридос. Тяхната основна резиденция е манастирът - епископския в днешния град Кърджали и „Св.Йоан Предтеча“.

    Проучванията показват, че пред фасадата на храма на тракийския конник се оформя свещено пространство с полукръгъл план (теменос), оградено с висока стена от обработени правоъгълни каменни блокове. От теменоса към храма се е влизало чрез тържествено стълбище  и порта с две йонийски колони. А от противоположната южна страна, в свещеното пространство е включен изявен скален масив, където жреците извършвали ритуали.

    Междувременно продължават в тази част продължават да излизат и доста находки.

    „Имамедоста монети – от III – IVв. до XIVв. Те трябва да се почистят обаче. Имаме също така оловен печат от X – XIв., който още не е разчетен. Има и няколко красиви накити от III – IVв., сред тях сребърна игла и аграфа“, посочи още проф.Овчаров.

    Мария Милчева

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини