Детска градина и училище в Хасково ще бъдат с изцяло нов облик

Изображение 1 от 3
    Сградата на Детска градина „Иглика“ на ул. „Ген. Скобелев“ и Основно училище „Н.Вапцаров“ в Хасково ще придобият съвсем нов облик. Те ще бъдат изяло реновирани и модернизирани, съобщи кметът Станислав Дечев. Финансирането вече е осигурено по линия на Плана за възстановяване и устойчивост по спечелените от Общината проекти за общо над 4,3 млн.лева.

    Проектът за училището е един от петте одобрени в Южен централен район, в който заедно с Хасково, се намират още Кърджали, Пазарджик, Пловдив и Смолян. А този за детската градина е сред 4-тире на регионално ниво, посочи градоначалникът, като така отбеляза добрата успеваемост на разработките, подадени от Хасково.

    Ремонтът на 17-а детска градина „Иглика“ ще е на стойност около 1,8 млн.лева. При него забавачката ще бъде санирана и ще бъдат приложени мерки за енергийната й ефективност. Предстои цялостното обновяване на ВиК системата. Ще бъдат реформирани изяло вътрешните и външните пространства, включително и оградата на забавачката. Заложена е цялостна подмяна на оборудването в помещенията и детските кътове, поясни Дечев.

    Цялостната реконструкция на училище „Вапцаров“ е финансирана с близо 2,5 млн.лева. След обновяването то ще се сдобие с асансьор и достъпна изцяло външна и вътрешна среда. Ще бъдат подменени дограмата, както и всички системи в сградата, която ще бъде санирана. Ще се направи цялостно модернизиране на училищната среда. На покрива на школото ще бъде изградена фотоволтаична централа. След ремонта сградата ще е с най-висок енергиен клас -А.

    Предстои промяна на дворното пространство. Това е политика, която следваме от години и прилагаме различни възможности по обновяване на външните пространства в училищата и детските градини, тъй като те дават допълнителни възможности на децата да спортуват и да се на безопасно място на открито, обясни кметът Дечев.

    По тези проекти вече са обявени обществените поръчки, предстои одобряването на изпълнители.

    Още няколко проекта за обновяване на образователна инфраструктура в Хасково са с добри показатели да спечелят финансиране. Те са за  СУ “В. Левски“, ОУ “Л.Каравелов“ и детските градини 3 и 16. Тези проекти са в резерва на Плана за възстановяване и устойчивост, но са с висок брой точки при първото разглеждане и имат всички шансове за одобрение, посочиха от администрацията.

    Проектите за ремонт на точно тези училища са съобразени с подадените от МОН параметри, обясни директорът на Диракция „Европейски и национални програми и проекти, и екология“ Ваня Христова.

    Тя посочи, че добрите новини за спечеленото финансиране и шанса община Хасково да получи пари за подобрения и реконструкция по още няколко, се дължи на добрата предварителна подготовка и стиковка на цялата администрация.

    Община Хасково е подала и проектни предложения за Дома за стари хора в парк "Кенана", Обединените ученически общежития и Драматичен театър "Иван Димов".

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини