Изложбата на пл.“Атлантически“ разказва за спортната слава на Хасково

    Назад във времето и в по-близкото минало повече от 60 фотографии разказват за спортната слава на Хасково.

    В изложбата, която е разположена по алеята от пл.„Атлантически“ са намерили място спортистите, донесли поводи за гордост не само на града, но и на България.

    Фотоизложбата „Спортната слава на Хасково“ е част от поредицата „Хасково в спомените“. Тя се осъществява с помощта на местната администрация, но идейните проекти са на граждани. За второ нейно издание и благодарение на любителски архивни снимки от миналото на град, сред които и от личните колекции на именити хасковски спортисти, идеята е на колекционера на запечатани на хартия спомени Иса Агушев.

    Част от фотографиите припомнят на по-възрастното поколение, а младите запознават тепърва със спорта мотобол, който е бил емблема за Хасково. Негови основоположници са Ангел Проданов и Тенчо Тумбев. Спортът се развива до такава степен, че през 70-те години Хасково става мястото, на което се формира националния отбор, който стига до сребърен европейски медал през 1968 година. първенство.

    Снимки на местните борци, които са клубни шампиони от 1975 година, сред които и на бронзовия ни медалист от Олимпиадата в Монреал през 1976 г. Димо Костов,на един от най-великите български щангисти - Антонио Кръстев, двукратен световен (Сьодертале 1985 и София 1986) и двукратен европейски (Карл-Маркс-Щадт 1986 и Реймс 1987) шампион. Три пъти вицешампион на континента и веднъж втори на планетата, на славния ни футболен отбор, събирал за мачовете си в „А“ група по 20 хил.души на градския стадион, на силната бадминтон школа, до хасковлията, прославил страната ни и любимец на феновете на тениса по целия свят Григор Димитров.

    За срещата си със спомените за подкрепата и обичта на феновете и с малко тъга, дошлите да разгледат изложбата футболисти Костадин Латинов и Георги Александров, посветили повече от 40 години от живота си на футбола, споделиха, че са благодарни за нея.

    „На стадиона над 20 хиляди зрители ни подкрепяха. На тези фотоси бяхме млади и с много надежди. Сега се надяваме да се оправят нещата в местния футбол, защото Хасково заслужава да има силен отбор“, каза Костадин Латинов.

    „Емоциите ни бяха винаги положителни, излезехме ли на стадиона пред толкова много зрители. Футболът е нашата любов. Играехме не толкова за пари, а за зрителите, лошото е, че сега не можем да се наслаждаваме на тези емоции. Много отбори-няма футбол, защото футболът е спорт, които изисква и сериозни средства.

    Но една такава изложба на открито припомня за хората, като нас , обичали и отдали се на спорта със сърце. Радвам се, че все още, когато ме срещат на улицата, хората ме разпознават и ме поздравяват. А това, че не си забравен, е по-емоционален и ценен момент от това да получиш най-високата награда и да вдигнеш на най-голямата купа“, сподели Георги Александров.

    Спомените за спортистите на града привлякоха любопитството и на италианеца Пиер Луиджи Макиони Готти. Със съпругата му Виолета, която е хасковлийка, разгледаха фотосите с интерес.

    „Много ми харесва Хасково. Такава изложба е много добра инициатива, защото става въпрос за спомени, които са споделени. Ходим често на разходки на Ямача и сега ми е интересно да видя как е изглеждал стадиона, виждам отбора, който е носил славата на Хасково. А това е много интересно за мен, защото нали не познавате италианец, който да не се вълнува от футбол, от неговата история за което и кътче на света да става въпрос“, коментира фенът на „Милан“.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини