И 16-годишни с шофьорски книжки. Преглед на националния печат

„24 часа": За нагли сметки на таксита - 3000 лв. глоба

3000 лева глоба ще плати таксиметров шофьор, ако превози пътник от летището до центъра на София срещу 100 лв. Новата санкция за скъпите таксита е предвидена в промените в Закона за автомобилните превози.

Техен вносител е транспортният министър Александър Цветков. Вчера той каза пред "24 часа", че само в София жълтите коли в София, които возят на необяснимо високи тарифи, са 300-350. Имало ги много и по морето и от години тормозели пътниците.

Тези таксита обикновено имитират логото на големи таксиметрови фирми и чакат пред болници, гари и летища.

Санкциите ще станат възможни след въвеждането на горна граница на цените, над които такситата нямат право да возят. Максималната тарифа според промените в закона ще бъде определяна от общините, тъй като условията в районите на страната са различни.

Проектът вече мина обществено обсъждане и съгласуване с другите министерства и до края на януари ще бъде внесен в правителството, каза Цветков.

 

„Труд": И 16-годишни с шофьорски книжки

Юношите на 16 години също да имат право да карат леки коли, предлагат от Националния автоинструкторски съюз, в който членуват 243 автошколи.

Подобна е практиката в САЩ и в някои държави от ЕС, мотивира се Милена Тодорова, председател на съюза. Според нея младежите могат да получават шофьорско свидетелство с непълни права и да управляват автомобил само под надзора на по-опитен водач.

От съюза предлагат също така да отпадне образователният ценз за кандидат-шофьорите. В момента е задължително основното образование.

 

„Труд": БСП пита става ли Желева и за външна министърка

"Това правителство демонстрира агресивна некомпетентност", заяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев в предаването "Неделя 150" на БНР. По думите му част от тази некомпетентност е и номинираната за еврокомисар външна министърка Румяна Желева.

"Какво ще се случи с Желева - това ще бъде суверенно решение на Европейския парламент, но ако тя не бъде избрана, тогава действително стои въпросът може ли с тази слаба компетентност, която беше демонстрирана при нейното изслушване, да бъде външен министър на България", попита Станишев.

"Ще бъде класически пример за политически игри, ако Желева бъде избран на поста еврокомисар." Това заяви пред Дарик радио пък евродепутатката от НДСВ Антония Първанова. Според нея най-големият проблем на Желева не били несъответствията в декларацията, а некомпетентността й.

 

„Стандарт": 60 бона и оставаш митничар

"Дай 60 бона и оставаш в играта". С тази оферта двама началници в митниците прибирали огромни рушвети от служители, които треперили да не ги уволнят.

Единият от тарикатите е известен с прякора Фашиста. Той и партньорът му твърдели, че могат да гарантират запазване на поста. Но срещу това искали между 1000 и 30 000 евро, научи "Стандарт". Най-голям подкуп дал началник на митнически пункт, който не искал да бъде преместен на друго място. Директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов дори не подозирал за търговията с постове, която се вихрела зад гърба му. Генералът пресява с тройно сито служителите си. Освен че ги подложи на тестове за професионалните им познания, той държи и на чисти досиета. В системата остават хора, които никога не са бъркали в кацата с меда. От значение са също дипломата и владеенето на езици.

„Стандарт": Пуснаха Маргена

Големия Марген пак е на свобода. Софийският градски съд го пусна вчера от ареста. Той бе зад решетките по обвинение за търговия с дрога. Както "Стандарт" писа подробно, Красимир Маринов бе уличен и за убийството на Боби Цанков, но преди дни магистратите го освободиха и по това обвинение. Единствените доказателства срещу него за дрогата са показанията на Тихомир Георгиев-Бореца, който е основен свидетел и срещу Златко Баретата. Георгиев разказал, че двамата с Маринов се разбрали той да има неговата благословия за търговията с наркотици, но да му дава част от печалбата.

Бореца цинично се възползва от следствието, за да се разправя с конкуренти, изтъкна съдия Иван Стойчев. Въпросният Георгиев е създал своя банда, която брутално е пребивала наркодилъри, за да завладее пазара. След залавянето му той решил да посочи Маргена като свой благодетел.

„Монитор": Страсбург решава в полза на Желева

Становището на правния отдел към Европарламента, което ще бъде оповестено официално днес, ще опровергае окончателно твърденията, че кандидатът ни за еврокомисар Румяна Желева е била в конфликт на интереси, докато е заемала поста на депутат в Страсбург. Това обяви пред "Монитор" евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

„Монитор": "Мапа Ченгиз" иска 30% увеличение на цената за "Люлин"

Турската фирма "Мапа Чингиз", която изгражда магистрала "Люлин", ще поиска допълнителни над 40 млн. евро, за да довърши започната работа. Това е увеличение на договорената цена от 148 млн. евро с 30 на сто. Искането на изпълнителя все още е неофициално, каза за "Монитор" Ивайло Московски, зам.- министър на транспорта.

Той е категоричен, че подобни претенции няма как да бъдат удовлетворени, тъй като цената, на която изпълнителят е спечелил търга, е окончателна. Московски обясни още, че исканите в повече пари са заради извършеното от "Мапа Ченгиз" препроектиране на аутобана.

„Монитор": Свобода за Маргина, килия за Сако

Софийският градски съд освободи от ареста Красимир Маринов-Големият Маргин, обвинен в организиране и ръководене на престъпна група, занимаваща се с търговия с дрога. Той остава с мярка за неотклонение "подписка". За участието си в бандата беше арестуван и Стефан Бонев-Сако. За него СГС е категоричен, че трябва да остане в ареста.

„Сега": Банките започнаха да свалят лихвите и по старите кредити

Макар и с малко, банките у нас вече са започнали да свалят лихвите по кредитите дори на старите си клиенти. Веднага след Нова година УниКредит Булбанк е намалила лихвата на левови ипотечни кредити с около 2 процентни пункта. Още една финансова институция - Банка Пиреос, е направила това, намалявайки лихвата с 0.5 пункта. При новоотпуснатите кредити почти всички банки работят с по-ниски лихви от тези преди 3-4 месеца, а при депозитите още от ноември м.г. има повсеместно намаление на лихвите.

Рязкото понижаване на лихвите в УниКредит Булбанк е само за онези клиенти, в чиито договори изрично е посочено, че лихвата се образува от пазарния индекс EURIBOR плюс надбавка и премия. Според договорите, когато индексът се увеличи или намали с повече от 2 пункта, банката е длъжна да преизчисли лихвата по кредита. За последната година EURIBOR падна значително и в момента е под 0.70%. Клиентите на УниКредит Булбанк са усетили промяната през януари.

 

„Дума": Властта задържа пари на общините

Огромни са неизплатените задължения по инфраструктурни проекти към общините в България. Това се прави целенасочено, за да може финансовият министър да рапортува, че България има най-малкият бюджетен дефицит. Това заяви на пресконференция във Варна лидерът на БСП Сергей Станишев. Той участва в Националната младежка среща Епизод 4 "Силна община", която събра над 400 социалисти в морската ни столица.

Забавените плащания задълбочават кризата и водят общините до фалит. При това положение кой се вълнува от балансирания бюджет, попита риторично соцлидерът.  Необходимо е нашите представители в местната власт да водят цялостна политика с ляв профил, коментира пред събралите се младежи Сергей Станишев. Според него е много важно левицата да излиза с общи инициативи по места, защото по този начин хората щели да разпознават тяхната политика. Соцлидерът посочи, че в последните години развитието на общините е било възходящо, но настоящият кабинет е прекъснал това с рестриктивния бюджет и орязването на средствата за местната власт.

На срещата във Варна бе решено Младежкото обединение на БСП да създаде "Бяла книга", в която ще бъдат фиксирани всички проблеми в общините в България. "Бялата книга" ще дава и решенията на проблемите. Така младите социалисти ще се опитат да направят анализ на проблемите на общинско ниво.

„Дневник": Големия Маргин - голямото изпитание на прокуратурата

Красимир Маринов и свитата му охранители утре сутрин може би ще се настанят в някой луксозен СПА комплекс. От неделя вечерта Големия Маргин отново е на свобода, след като второ обвинение срещу него в рамките на четири дни се оказа неподкрепено с достатъчно доказателства, за да остане в ареста. Маринов си остава обвиняем за подбудителство на убийството на Боби Цанков и за създаването на организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

През последните две седмици Големия Маргин, брат му Николай и Стефан Бонев-Сако бяха замесвани от разследващите и в двете престъпления. Резултатът сега е, че Красимир Маринов е на свобода срещу подписка, Малкия Маргин изчезна и е обявен за национално издирване, а Сако, след като беше задържан и пуснат за Цанков, вчера остана в ареста заради наркогрупата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини