Блокадата започва, не пътувайте за Гърция

Очаква се още преди обед гръцките фермери да блокират със земеделска техника границата при Кулата-Промахон, Илинден-Екзохи, Капитан Петко войвода - Орменион

По информация на Областна администрация в Благоевград и на трите пункта ще бъдат струпани минимум 300 трактора и селскостопанска техника.

Според първоначалните обещания на протестиращите ще бъдат спирани само тежкотоварните автомобили, а ще се пропускат леки коли и автобуси. Но гаранции за това няма.

От МВР отново предупредиха, че движението към Гърция ще бъде затруднено и препоръчаха, освен ако не е много наложително, да се отложат всички пътувания към южната ни съседка. По всяка вероятност през първите 24 часа няма да бъдат пропускани никакви превозни средства от България за Гърция.

Земеделските производители са предупредили, че ще блокират и важни пътни артерии в Гърция.

Непрекъснатата блокада на границата ще продължи докато се изпълнят исканията на гръцките фермери - а те са: осигурени субсидии, гарантирани изкупни цени, намаляване на производствените разходи и замразяване на банковите им кредити.

Очаква се протестите да продължат най - малко 10 дни.

Още вчера 50 селскостопански машини спряха движението на граничен пункт Капитан Петко войвода - Орменион. Блокадата беше от 17 до 18 часа, след което повторно в 20 часа.

По това време трафикът през този пункт не е натоварен и не се очаква да бъдат блокирани много хора.

Припомняме, протестите на гръцките фермери преди една година бяха през декември 2008 г. и след това отново през януари месец 2009 г. Те продължиха повече от седмица и доведоха до километрични опашки и сериозни финансови загуби за превозвачите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини