Неизвестен вирус удари страната

От два-три дни има рязко увеличение на респираторните заболявания, обяви вчера епидемиологът д-р Ангел Кунчев от здравното министерство. Все още докторите не знаят какъв е неизвестният вирус, който удари вече няколко големи града в страната, пише Монитор.

В момента са взети проби от болни от Софийска област, Русе и Видин, които до няколко дни трябва да бъдат изследвани в националната референтна лаборатория по грипа, поясни епидемиологът. Според него обаче едва ли става дума за нова вълна от свински грип, понеже клиничната картина е доста различна. Болните не вдигат висока температура, а оплакванията им са свързани главно с кашлица и възпаление на горните дихателни пътища.

Докторите прогнозираха още преди месеци, че вероятно след свинския грип у нас ще се намести и някой от сезонните. По всяка вероятност става дума за някой от известните видове на "Бризбейн", които ни атакуваха и миналата година.

От февруари се очаква да започне поетапното ваксиниране на рисковите групи с първите ваксини срещу свински грип. Обществената поръчка е за 360 000 дози, но те ще пристигат на няколко пъти, понеже фирмата няма готовност за цялото количество. Цената ще е към 10 евро и освен бременни, хронично болни, служители на МО и МВР джипитата ще имунизират и всички желаещи безплатно.

Пак от следващия месец ще получим и поредната пратка тривалентна ваксина срещу морбили. Според д-р Кунчев в момента никъде по света няма свободни количества, затова и там дозите ще идват поетапно. С ваксината ще бъдат имунизирани главно обитателите на циганските гета.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини