Петима кандидати влизат в спора за кметския стол в Хасково

    Петима  са кандидатите за кмет на Хасково, които влизат в предизборния спор за доверието на избирателите на вота на 29 октомври.

    Настоящият кмет Станислав Дечев ще участва за втори мандат. Той е с опит по всички стъпала на местното самоуправление. Политическата си кариера започна като общински съветник от ГЕРБ. След това натрупа опит в държавната администрация като заместник-областен управител на Добри Беливанов. След като Беливанов спечели местните избори през 2015 година, издигнат от ГЕРБ, когато успя да свали от кметския стол управлявалия Хасково 16 години Георги Иванов, Станислав Дечев го наследи начело на Областна администрация. В половината кметски мандат на Беливанов обаче ГЕРБ свали доверието си от него и това доведе до естествената му загуба на местните избори през 2019 година, когато участва като кандидат, но издигнат от СДС. Той не успя да пребори номинирания от ГЕРБ Станислав Дечев, който стана кмет на Хасково в мандат 2019-2023 още на първи тур с убедително гласувано доверие. Дечев е и водач на листата за общински съветници на „ГЕРБ-СДС“ за новия общински съвет на Хасково.

    Второто знаково лице, което влиза в претендентската кметска кампания, е самият Георги Иванов. Бившият кмет на Хасково, който беше начело на местната администрация на областния града от 1999 г. до 2015 година, е издигнат от Партия „Български гласъ“. Той е и водач на листата от 30 кандидат-съветници.

    На предходните местни избори Иванов участва като кандидат за съветник от Коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“. Той не успа да се включи в кметската надпревара, въпреки желанието си, тъй като по онова време все още беше в давност условната му присъда за събарянето на стария затвор в града, определен като паметник на културата, а според закона това е пречка за заемане на изборна длъжност. Така се наложи Коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“ да издигне за кандидат за кмет бившия изпълнителен директор на Цигарената фабрика в Хасково Христо Сариев, който обаче не успя да спечели кой знае колко доверие от хасковлии.

    За разлика от 2019 година, когато БСП имаха своя кандидатура за кметската позиция- банкерът Коста Стоев, сега местната структура не издигна претендент. Социалистите обявиха подкрепата си, заедно с още пет политически формации и граждански организации, за бизнесмена Николай Ставрев. Той се явява като независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен, освен от коалиция “БСП за България“, още от "Спаси Хасково", които ще се явят на местните избори под името “Ние идваме“, “Български възход”, Партия "Българе"и Коалиция “Продължаваме промяната-Демократична България”. Досега не е членувал в партия и няма опит в политиката и местното самоуправление.

    В първото си участие на местни избори ИТН също  издигна свой кандидат за кмет на Хасково-собственикът на таксиметрова компания в областния град Иван Иванов. Той оглавява и листата на формацията от 18 кандидат- съветници.

    Свой кандидат за кмет регистрирах и от „Възраждане“. Това е депутатът в 48 народно събрание от Кърджали, а в настоящия -49-и Парламент от Хасково -инженер-химикът Георги Георгиев.

    ДПС ще участват в местните избори само с листи за общински съветници и кандидатури на кметове на села.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Ба
      бай Танас общественик
      46 -30
      20:47, 26 сеп 2023
      Един месец това ли ще са водещи и централните новини!
      Защо узунджовският разбойник има най-много съветници и какво ще го съветват като се има за умен и хитър или ще е обратното ?
      • N3
        n3m1pvl<4
        9 -10
        21:44, 26 сеп 2023
        Много ясно.
    • 2
      Ба
      бай Крум от Паша чаир
      36 -44
      21:17, 26 сеп 2023
      То е ясно,че ше спорят двамата,Дечев и Ставрев!Деч... Виж коментара
    • 3
      Ки
      Кирил
      47 -50
      22:30, 26 сеп 2023
      Гошето ще ги бие той е Кмета...
    • 4
      Пе
      Пепси
      16 -1
      08:59, 27 сеп 2023
      То едни кандидати. Хвани единия прасни другия
    • 5
      Во
      ВОТ!
      25 -19
      09:43, 27 сеп 2023
      Гошката откраде 50 млн и изгони и погреба сума ти хора, правилно е да се гласува за нов човек! Да подкрепим Николай Ставрев!
      • Да
        Да бе да
        22 -9
        10:02, 27 сеп 2023
        Ставрев е същи далаверджия. Да не го познавахме поне. Айде моля ви се
      • До
        До Да бе да
        14 -10
        10:24, 27 сеп 2023
        Ставрев няма в рода крими затворници, което не може да се каже за двама от листата на узунджовския дерибей
    • 6
      Ба
      Баси
      17 -9
      12:18, 27 сеп 2023
      Станчо тъпото,Гошо калайджията ,Ванчо Акулата бих подкрепил единствено възраждане .
    • 7
      На
      НАБОРА
      6 -1
      13:50, 27 сеп 2023
      Очаквайте чичо Гошо пак да започне резитбата на кабелите на кабеларките. Слагайте чинии по прозорците за да не останете без телевизия.
    • 8
      На
      НАБОРА
      1 -3
      13:52, 27 сеп 2023
      Да чува Господ и окриля.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини