БАБХ стартира есенна ваксинация на лисиците срещу бяс

Есенната  ваксинация на лисиците срещу бяс започва от днес в няколко области на страната.

Превенцията се извършва от Българска агенция по безопасност на храните. Ваксинацията ще се осъществява от въздух чрез самолети и на ръка. Тя ще обхване 50-километровата зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната, както и в 20-километровата зона по поречието на река Дунав. Кампанията ще обхване 23 области, сред които и Хасково.

В зоните, където не е възможно прелитане и ваксините да се пускат от въздуха, както и край водоемите и населените места, те ще бъдат заложени ръчно.

За първи път Хасковска област беше  включена в Националната програма за ваксинация против бяс по дивите хищници, през 2018 година.

Болестта бяс е опасно вирусно заболяване, което засяга всички бозайници и човека, с фатален край. Дивите хищници са основен резервоар на болестта бяс у нас, като това са главно лисиците и в по-малка степен чакалите.

Ваксиналните примамки, които ще бъдат разпръснати, са с формата на кубче и специфична миризма, която привлича хищниците. Ветеринарните лекари препоръчват те да не бъдат пипани с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на обвивката, ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар.

 Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните животни да се държат затворени или на повод, за да не приемат примамките, предупреждават от БАБХ.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини